IZVOR ISTINE KOJA SVEDOČI: Srbija dobila pristup velikoj turskoj arhivi
Foto: Nemanja Pančić

Važno Potpisan protokol o saradnji između dve države

IZVOR ISTINE KOJA SVEDOČI: Srbija dobila pristup velikoj turskoj arhivi

Pop kultura -
Turski arhivi bogati su dokumentima od velikog značaja za srpsku istoriju, a ovaj sporazum omogućava naučnicima i istoričarima da ih istražuju

Miroslav Perišić, direktor Arhiva Srbije, i Ugur Unal, direktor Generalne direkcije državnih arhiva Republike Turske, potpisali su protokol o saradnji između ove dve ustanove.To je od strateške važnosti za Arhiv Srbije i srpsku nauku i kulturu, jer će omogućiti domaćim naučnicima i istoričarima da istražuju u turskim arhivima, koji su bogati dokumentima od velikog značaja za srpsku istoriju.- Ovaj protokol predstavlja novo poglavlje u istoriji naših institucija. Drago mi je što je upravo ovoj generaciji pripala čast da započne jedan posao od izuzetnog strateškog značaja - istakao je Perišić, dok je njegov kolega iz Turske kazao da bi istorija obe zemlje bila manjkava ako bi bila napisana bez podataka s obe strane.- Arhivi su mesta pamćenja naroda, riznice kulture, kao i izvori istine koja svedoči o istoriji onakva kakva je, a ne kakva mislimo ili želimo da jeste - rekao je Unal.

Potpisivanju protokola prisustvovali su i ambasador Turske u Srbiji Mehmed Kemal Bozaj, kao i ministar kulture Ivan Tasovac. Predstavljen je i dvotomni zbornik dokumenata „Diplomatsko predstavništvo Srbije u Carigradu 1830-1868“ objavljen u okviru edicije „Istorija srpske diplomatije - dokumenta“. On sadrži dokumenta Arhiva Srbije koja se odnose na rad diplomatskog predstavništva u Carigradu - najstarijeg diplomatskog predstavništva u istoriji moderne srpske države. Prvi tom obuhvata period od 1830. do 1858, odnosno do povratka kneza Miloša Obrenovića na vlast i sadrži 460 dokumenata, dok se u drugom tomu nalazi 396 dokumenata nastalih u periodu od 1859. do 1868.

Zadovoljni... Miroslav Perišić i ministar Ivan Tasovac s Ugurom Unalom i ambasadorom Turske Mehmetom Kemalom Bozajom
Zadovoljni... Miroslav Perišić i ministar Ivan Tasovac s Ugurom Unalom i ambasadorom Turske Mehmetom Kemalom Bozajom

U dokumentaciji se, između ostalog, nalazi i prepiska kneza Miloša sa članovima poslednje četiri od devet deputacija koje je slao u Carigrad, a zanimljivo je to što je sedma bila poslata da isposluje hatišerif iz 1833, kojim je regulisano plaćanje danka i pripajanja šest nahija. Zbornik su priredili Miroslav Perišić, Aleksandar Marković i Svetozar Rajak.

Vredni pokloni iz TurskeDOKUMENT O PRIZNANJU KRALJEVINE SRBIJEPrilikom potpisivanja protokola Ugur Unal, direktor Generalne direkcije državnih arhiva Republike Turske, poklonio je direktoru Miroslavu Perišiću uramljen dokument o priznavanju Kraljevine Srbije od Turske 1882. godine, dok je ministru Ivanu Tasovcu poklonio dokument iz Osmanske arhive iz 16. veka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track