(VIDEO) SEĆANJA NA LEGENDU BITLSA: Džon Lenon bi danas napunio 75 godina!
Foto: AP

Vodite ljubav, a ne rat

(VIDEO) SEĆANJA NA LEGENDU BITLSA: Džon Lenon bi danas napunio 75 godina!

Pop kultura -
Bio je lider "čupavaca" iz Liverpula, Bitlsa - najpopularnije i najznačajnije grupe rok muzike koja je za deset godina postojanja porušila sve rekorde i postavila standarde popularne kulture koji ni do danas nisu prevaziđeni

BEOGRAD - Džon Lenon, muzičar čija je muzika imala veliki uticaj na pop-kulturu rođen je na današnji dan pre 75 godina u Liverpulu. Njegovi roditelji, Džulija i Alfred Lenon, brzo su se rastali. Njegov otac, mornar u trgovačkoj mornarici, vratio se s namerom da sina odvede na Novi Zeland, pa je Džon morao da bira između oca i majke. Opredelio se za majku.

Džulija je imala veliki uticaj na njegov život, ona mu je ukazala na pionirsku muziku Feta Domina i Elvisa Prislija, naučila ga da svira bendžo. Međutim, odnos između njih dvoje bio je težak i Lenon je praktično odrastao sa svojom tetkom Mimi Smit. Izgubio je svaki kontakt sa ocem, a majka je umrla 1958. godine od posledica saobraćajne nesreće. Takođe, Lenon je čvrsto verovao da se rečima, muzikom i stalnim angažmanom svet može menjati na bolje i zato je bio i ostao idol pripadnika svih generacija koji i dalje veruju u njegovu poruku: "Vodite ljubav, a ne rat".

Bio je lider "čupavaca" iz Liverpula, "Bitlsa" - najpopularnije i najznačajnije grupe rok muzike koja je za deset godina (šezdesete godine 20. veka) postojanja porušila sve rekorde i postavila standarde popularne kulture koji ni do danas nisu prevaziđeni. Kada su se Bitlsi raspali 1970. godine, Džon Lenon je nastavio da piše pesme i osnovao "Plastic Ono Band" sa kojim je nastupao.

U to vreme je nastala pesma "Imagine" koja je postala simbol protivljenja ratu u Vijetnamu. Lenon se sa Polom Makartnijem smatra jednim od najuticajnijih tekstopisaca 20. veka, a muzički časopis "Q" izabrao ga je 2004. godine za najveću rokenrol ikonu svih vremena. "Bitlsi" su prodali više od milijardu ploča širom sveta.

Pesma "Imagine" iz 1971. godine postala je nezvanična himna mirovnih aktivista širom sveta kao i zvanična pesma organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesti Internešenel. Slavnog muzičara je 8. decembra 1980. u Njujorku ispred zgrade Dakota u kojoj je živeo sa Joko Ono, preko puta Central parka, ubio umno poremećeni 25-godišnji Mark Čepmen, ispalivši mu četiri metka u leđa.

Lenon je tada imao 40 godina. Tog kobnog dana Lenon je izlazio sa fotografske seanse sa čuvenim svetskim fotografom Eni Lajbovic koja je toga dana napravila poznatu seriju slika na kojoj Joko Ono leži obučena, a Džon pored nje nag, a Čepmenu je dao autogram ne sluteći da mu je to poslednji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track