POLICIJA DOČEKALA OKUPLJENE ISPRED MSU: Ministre Tasovče, odbrojavamo ti!
Foto: Dragan Kadi'

Sramota

POLICIJA DOČEKALA OKUPLJENE ISPRED MSU: Ministre Tasovče, odbrojavamo ti!

Pop kultura -
Bez kulture Ispred Muzeja savremene umetnosti okupilo se više stotina građana s namerom da skrenu pažnju na probijen rok za otvaranje

Muzej savremene umetnosti (MSU) je na jučerašnji dan pre 50 godina prvi put otvoren, a na obećanje ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca trebalo je da sinoć u 19 časova bude ponovo na raspolaganju posetiocima, međutim, umesto toga, održan je skup više stotina građana, umetnika, koji su na inicijativu Asocijacije nezavisne kulturne scene došli s namerom da skrenu pažnju javnosti na probijen rok.Okupljene je umesto zvaničnog otvaranja dočekao kordon policije, koji im nije dozvolio da prođu do glavnog ulaza MSU.

Čudan prizor...  Policija ispred Muzeja
Čudan prizor... Policija ispred Muzeja

Građanska svest- Želimo da obeležimo otvaranje na koje smo pre godinu dana pozvani, a podsećani svakodnevno časovnikom koji je do njega odbrojavao. Dočekala nas je policija da odbrani muzej od nas. Od nas koji se borimo za njega. Muzej koji je naš i koji treba da služi narodu. Odziv ovolikog broja ljudi pokazuje kolika je građanska svest, govori da nam je stalo - obratili su se iz Asocijacije.Kad se policija povukla, okupljeni su ispred ulaza ostavili budilnike, aludirajući na časovnik koji je ministar Tasovac postavio i koji je, kako se ispostavilo, odbrojavao u prazno.- Nalazimo se u trenutku kad je kultura u državi očigledno potpuno nepotrebna. Problemi u institucijama su mnogobrojni i kompleksni, a zatvara se sve više domova kulture. Slučaj ovog muzeja primer je takve katastrofe - poručili su iz Asocijacije i dodali:

Neće više da čekaju...  Članovi  Asocijacije nezavisne kulturne scene
Neće više da čekaju... Članovi Asocijacije nezavisne kulturne scene

Prava reforma- Ako se mi građani ne uključimo u proces, urušavanje našeg društva će se ubrzati. Mi tražimo pravu reformu, tražimo da ne obećavaju, već da rade. Otkad je vaš sat odbrojao, mi, građani, uzeli smo budilnike u svoje ruke i počinjemo da odbrojavamo!

Nije ispunio obećanjeTASOVCA ČEKA ČEŠALJDo ministra Tasovca pokušali smo da dođemo, ali do zaključivanja broja nije odgovarao na naša pitanja o daljim planovima, novom tenderu i obećanju koje je dao pri uključivanju satova: „Ukoliko ne ispoštujem datum, očešljaću se.“- Prihvatam komandnu odgovornost što su nas izigrali i nisu ispunili obavezu, ali od svakog roka važnije je da se rekonstrukcija obavi po zakonu i da sredstva ne završe u privatnim džepovima - rekao je Tasovac na konferenciji za novinare, obećavši otvaranje MSU za nekoliko meseci (?!), dodajući da se ni on ni Ministarstvo kulture nisu petljali u proces javne nabavke, već da je Vlada Srbije obezbedila potreban novac za rekonstrukciju, a da smenjeni direktor MSU i tenderska komisija nisu uradili posao koji im je poveren.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track