SEĆANJE NA NADEŽDU PETROVIĆ: Remek-delo pred publikom posle 80 godina

100 godina od smrti najznačajnije umetnice

SEĆANJE NA NADEŽDU PETROVIĆ: Remek-delo pred publikom posle 80 godina

Pop kultura -
Biće izložena 73 dela Nadežde Petrović, a među njima i „Žena u zelenom“, kojoj je bila potrebna obimna restauracija

Povodom 100 godina od smrti Nadežde Petrović, rodonačelnice srpske moderne, danas od 13 časova u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije biće svečano otvorena izložba i predstavljene 73 slike iz svih stvaralačkih razdoblja znamenite umetnice.Izložbu slikarke prati bogato ilustrovan katalog u kome je autorka postavke, istoričarka umetnosti i muzejska savetnica Ljubica Miljković, priredila jezgrovit tekst o Nadeždinom životu, pažljivo praveći osvrt na sve stvaralačke faze umetnice od 1898. do 1913. godine.- Nadežda Petrović nije samo slikala, izlagala i pratila zbivanja na evropskoj likovnoj sceni svog doba već se trudila da svestranom delatnošću doprinese napretku celokupnog čovečanstva. Na popisu njenog interesovanja našlo se mesta za likovnu kritiku, fotografiju, zalaganje za nacionalna prava potlačenih naroda, a u njenom srcu humaniste bilo je mesta za sve ratovima unesrećene sunarodnike kojima je kao ratna bolničarka nesebično pomagala na frontu i valjevskoj vojnoj bolnici, u kojoj je, razbolevši se od tifusa, 1915. godine preminula - istakla je Miljković.

Oštećena u ratu... „Žena u zelenom“
Oštećena u ratu... „Žena u zelenom“

Ona je dodala da je Nadežda uvek bila ispred svog vremena i širila duhovne vidike savremenicima, živeći baš onako kako je poručivala: „Umetnici moraju biti veliki učitelji ne samo svog no sviju naroda, ne samo svog no sviju stoleća, plemenitost njihova mora biti bezgranična onako kao što je priroda bezgranična u bogatstvu i uzvišenosti...“- Kao naš najznačajniji umetnik, Nadežda Petrović zaslužuje ovakvu izložbu. Ovom prilikom neke od slika, poput „Žene u zelenom“, koja je bila oštećena u toku rata, biće izložene restaurirane nakon 80 godina. Narodni muzej čuva najznačajniju kolekciju radova umetnice koja je išla u korak sa svetskim umetnicima - zaključila je autorka.Izložba je rezultat saradnje Narodnog muzeja i medija centra „Odbrana“. Svi zainteresovani posetioci moći će da pogledaju postavku do 24. decembra, a otvoriće je ministar odbrane Bratislav Gašić.

HronologijaPREMINULA LEČEĆI BOLESNE OD TIFUSA1873. godine u Čačku rođena Nadežda Petrović1898. započela školovanje crtanja u Minhenu1900. imala prvu samostalnu izložbu u Beogradu1903. osniva humanitarno društvo Kolo srpskih sestara1912. u Prvom balkanskom ratu prijavljuje se kao bolničarka1915. umrla od tifusa dok je lečila bolesne u Valjevu1961. osnovana Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ u Čačku1989. u Beogradu postavljen spomenik, poklon Aranđelovca povodom IX skupa nesvrstanih2005. godine stavljena u opticaj novčanica od 200 dinara s likom slavne slikarke

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track