OVO SE DO SADA NIJE ZNALO: Orson Vels hteo da sruši Tita! Evo zašto se predomislio...
Foto: PRofimedia

OVO SE DO SADA NIJE ZNALO: Orson Vels hteo da sruši Tita! Evo zašto se predomislio...

Pop kultura -
Svet ove godine slavi 100 godina rođenja Orsona Velsa, glumca i, prema nekima, najvećega režisera svetske kinematografije. Reditelj filma "Bitka na Neretvi", Veljko Bulajić, u kome jednu od glavnih uloga tumači upravo Orson Vels, upoznao se sa slavnim glumcem u Kanu nakon projekcije “Voz bez voznog reda”.

Vels nije video film, ali je puno o njemu čuo.

“Vels je bio genijalan čovek i umetnik, danas upamćen po nezaboravnim ostvarenjima kinematografije 20. veka kao što su ‘Treći čovek’, ‘Građanin Kejn’, ‘Otelo’, ‘Proces’, ‘Dama iz Šangaja’ sa Ritom Hejvort, njegovom drugom suprugom, kojom ga je, kako mi je rekao, Holivud oženio. Oboje su bili u to vreme zvezde i taj brak je bio nešto što je glamuru američke kinematografije u tom trenutku, na neki način, trebalo. Našem prijateljstvu kumovalo je, između ostalog, to što sam bio zaista vrstan poznavalac njegovih filmova”, rekao je Veljko Bulajić.

Susretali su se Bulajić i Vels pre Velsovog dolaska u Zagreb po Italiji i Francuskoj. Tokom tih susreta, Vels je Bulajiću ispričao nepoznate detalje o svom angažmanu tokom Drugog svetskog rata.

“Bio je vrlo blizak s američkim predsednikom Ruzveltom i nagovarao ga da Amerika podrži jugoslavenski antifašizam; čak je u vezi s time kontaktirao Nikolu Teslu. Ali, sudbina je htela da u ‘Bici na Neretvi’ dobije ulogu četničkog senatora”, smeje se Bulajić.Orson Vels bio je veliki gurman, težio je preko 130 kilograma u to vreme. Nije mogao ni cipele zavezati, nosio je obuću bez pertli.

“Za vreme naših dugih razgovora i druženja u njegovu apartmanu asistent režije na ‘Neretvi’ Zoran Budak nekoliko puta morao je silaziti u restoran po hrenovke; Vels je jedno popodne pojeo trideset i pet hrenovki. Halapljivost za hranom bila je posledica stresova i nervoze koju je proživljavao”, bio je Bulajićev utisak.

Tokom snimanja “Bitke na Neretvi” i kad nije snimao scene četničkog senatora, dolazio bi na set.

“Tako je jednog dana, kada su na sceni bile kolone tenkova, artiljerije, hiljadu vojnika koje su nadletale eskadrile aviona, iznenada došao i rekao mi: ‘Ajmo da iskoristimo ovu situaciju da oborimo Tita. Imaš vojsku, krenimo’. Nešto kasnije predomislio se: ‘Sve te revolucije uvek završe naopako, koja korist od rušenja Tita kad bih ja na kraju verovatno završio kao ministar poljoprivrede, a ne kao ministar kulture’”, seća se brbljanja tokom snimanja ratnog spektakla.

Inače, Orson Vels je posebno cenio Pavla Vujisića za koga je tvrdio da je veći glumac i od njega samog, da mu zavidi i da je on vulkan glume. Vujisić je od Velsa na poklon dobio šubaru koju je slavni holivudski glumac nosio na snimanju "Bitke na Neretvi". Dok je bio u Jugoslaviji, Vels je redovno išao u Kinoteku i gledao Pavlove filmove.

(Globus/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track