DRAŠKO REĐEP ZA NJUZVIK: Tišma se hranio u menzi, Antić padao pod sto pijan
Foto: Dado Đilas

Nepoznanice detalji iz života slavnih književnika

DRAŠKO REĐEP ZA NJUZVIK: Tišma se hranio u menzi, Antić padao pod sto pijan

Pop kultura -
Jedan od najuticajnijih kritičara Draško Ređep u Njuzviku otkriva nepoznanice iz života Crnjanskog, Antića, Ćopića, Kiša, Andrića

Novosadski doktor književnosti, siva eminencija vojvođanske i nekadašnje jugoslovenske intelektualne scene Draško Ređep proslavlja 80. rođendan.Ređep je bio prijatelj s mnogim akademicima i književnicima, a za Njuzvik otkriva nepoznate detalje iz njihovih života. Drugovao je i sa Milanom Konjovićem, Mikom Antićem, Oljom Ivanjicki, nagovarao je Bekima Fehmijua da napiše memoare, pratio je na putovanjima po Bosni Branka Ćopića, dopisivao se sa Selimovićem i Krležom, izbliza posmatrao Ivu Andrića, kuvao za Danila Kiša.Miloša Crnjanskog upoznao je preko pisama.- Dopisivali smo se dugo početkom šezdesetih i tražio sam da se vrati iz Londona, a on je odgovorio: „Što se tiče Odiseja, nije on putovao dragovoljno, nego su bogovi tako hteli“. Kad je došao, onda sam vodio dug razgovor s njim za Televiziju Beograd u hotelu „Jugoslavija“ sedamdesete, uoči njegovog rođendana - kaže Ređep:- Sniman je filmski, pa je, sva sreća, snimak sačuvan. Dok se rolna premotavala, meni su donosili viski, a on je stalno pio jedan te isti konjak. Posle ga na večeri u restoranu pitaju kako je bilo: „Strašno, u ekipi su se neki ožderavali.“ To sam bio ja.

Zanimljive ličnosti... Mika Antić i Aleksandar Tišma
Zanimljive ličnosti... Mika Antić i Aleksandar Tišma

Na Aleksandra Tišmu, kako kaže, uporno je „tipovao“ jer je on postao veliki pisac kod nas tek posle evropske slave.- Zamerali su mu da nema harizmu, a kako je mogao da ima harizmu kad ide sa šerpicom u jevrejsku menzu da dobije besplatni ručak. E, tek kad je postao slavan u Evropi, onda je postao „naš Aca“. Dok je, recimo, Mika Antić bio upotrebljiv za sve - pijan na stolu, sasvim pijan pod stolom. Oličenje romantičarskog pesnika, a u stvari jedan misaono drukčiji pesnik - otkriva Ređep.Danilo Kiš ostao mu je u sećanju iz „ulice kestenova“.- Decembra 1972. otvarao sam izložbu, Kiš je bio kod nas na ručku, on i ja idemo taksijem u Galeriju Matice. Vozimo se njegovom ulicom i on pita taksistu gde su ovde kestenovi i taksista mu odgovara da su posečeni. E sad, svaki grad koji ima ulicu kestenova tvrdi da je to baš ta ulica u kojoj je živeo Kiš - priseća se Draško.(A. Đ.)

Desanka MaksimovićGDE GOD JE IŠLA, GOVORILA JE DA JE TO NJEN ZAVIČAJDesanka Maksimović družila se s njegovim tetkama:- A Desanku sam voleo, dolazila je često kod mojih tetki. Kod nje nisi nikad znao da li je prelukava ili strašno naivna. Ona je, gde god da je dolazila, govorila da je to njen zavičaj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track