KNJIGA O RUŽICI SOKIĆ: Bila je inspiracija za mnoge drame
Foto: Marina Lopičić

„Moja gluma“

KNJIGA O RUŽICI SOKIĆ: Bila je inspiracija za mnoge drame

Pop kultura -
Ako je Žanka bila Nušićeva glumica, Ruža je to bila za Acu Popovića, koji je po njoj i za nju pisao uloge, kaže Branimir Brstina

U Ateljeu 212 preksinoć je počela nedelja posvećena velikoj glumici Ružici Sokić predstavljanjem knjige dr Vesne Krčmar „Moja gluma“, u kojoj je dat Ružičin posthumni portret na osnovu, pre svega, intervjua i ponekog teksta kritičara.Odlomke iz knjige nastale na osnovu 250 intervjua čitale su dve mlade glumice Jelisaveta Karadžić i Snežana Jeremić, dok su promociji prisustvovali Radoslav Zelenović, Zoran Simjanović i Nebojša Bradić.

Sećanje na suprugu... Miroslav Lukić
Sećanje na suprugu... Miroslav Lukić

Skup održan na rođendan pokojne dramske umetnice u pozorištu u kojem je bila od početka karijere do penzije otvorio je upravnik Branimir Brstina.- Ružica je bila među prvim stalnim glumcima Ateljea koji su ga stvarali, a za to vreme je odigrala 60 uloga u teatru i 40 na filmu, kao i veliki broj u TV dramama. Ako je Žanka bila glumica Branislava Nušića, Ruža je to bila za Aleksandra Acu Popovića. On je po njoj i za nju pisao uloge u svojim dramama - istakao je Brstina.

Održao govor... Branimir Brstina
Održao govor... Branimir Brstina

Ružica Sokić (1934-2013) još kao devojčica počela je da glumi u Dečjoj radio dramskoj grupi Radio Beograda, da bi 1958. diplomirala na Akademiji za pozorišnu umetnost.

Autorka... Vesna Krčmar
Autorka... Vesna Krčmar

Mlada, ali već afirmisana glumica Nada Šargin prva je dobitnica priznanja „Ružica Sokić“, koje je ustanovila istoimena fondacija. Nagradu su u ime Fondacije, osnovane prošle godine, laureatkinji uručili Ružičin suprug Miroslav Lukić i predsednica Upravnog odbora Fondacije Vesna Stanić za ulogu Zore Šišarke u Popovićevoj drami „Bela kafa“, koju je maestralno u svojoj karijeri igrala Sokićka.- Nisam imala priliku da radim s njom. Kad sam je gledala, imala sam utisak da je poznajem i da smo bliske. Svakako je Ružica inspiracija za mene jer je uvek važila za glumicu modernog izraza. Imala je tu zaigranost na sceni kojoj teži svaki glumac - rekla je Nada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track