OVO TREBA DA PROČITATE: 10 najboljih knjiga u 2015. godini
Foto: Profimedia

Ne propustite

OVO TREBA DA PROČITATE: 10 najboljih knjiga u 2015. godini

Pop kultura -
Red je došao da uradimo i kratku rekapitulaciju najboljih književnih naslova koji su nas oduševili tokom ove godine.

Neki od sledećih naslova su doživeli da budu prevedeni na srpski jezik već u 2015. godini, dok neke naslove još čekamo da vidimo u srpskom izdanju, piše elle.rs.

Između dva sveta i mene (Between the World and Me - Ta-Nehisi Coates)

Omiljena knjiga Salmana Rušdija je bestseler New York Timesa i dobitnik National Book Awarda. Ova knjiga je ustvari pismo koje je Ta-Nehisi Coates, veliki autoritet u istoriji trka napisao svom sinu inače adolescentu o životu, ali ponajviše o tome šta znači biti pripadnik crne rase u današnjem modernom svetu. Knjiga je inspirisana ličnim i istorijskim činjenicama i pokazuje koliko je svet malo evolurirao po pitanju rasizma.

Čistoća (Purity - Jonathan Franzen)

Džonatan Franzen spada u jedne od kultnih pisaca Amerike. Časopis NewYorker ga je uvrstio na listu Najboljih pisaca 21. veka. U najnovijem romanu glavni junak je Pip Tyler, mlada idealistkinja koja apsolutno ne zna ništa o svom poreklu, pa čak ni svoje pravo ime. Kada Pip krene u potragu za ocem i majkom, trag će je odvesti u džunglu Bolivije, i to ka organizaciji koja će joj život promeniti iz temelja.

M Train' - Patti Smith

Patti Smith je živa legenda Njujorka i jedna od najtalentovanijih muzičarki današnjice. Njeni poslednji memoari predstavljaju divan uvid u njena putovanja i ljude koje je susretala na zanimljivim rutama. Knjiga obiluje ilustracijama, fotografijama i polaroidima kojima je Smith praktikovala da dokumentuje svoja putovanja.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Bože, spasi dete (God Help The Child - Toni Morrison)

Najnovija knjiga Toni Morrison ima jednu centralnu poruku: "kako se odnosiš prema detetu je BITNO." God Help The Child prati priču o prelepoj mladoj ženi koja sebe naziva Bride. Iako je doživela uspeh na profesionalnom planu, Bride ne uspeva da bude zadovoljna i srećna jer vuče teret teškog detinjstva. Ovo je emotivna, teška priča o tome da svi zaslužujemo jedno srećno detinjstvo kao i da nikad nije kasno za novi početak.

Idi postavi stražara (Go Set A Watchman - Harper Lee)

Pulicerom nagrađen roman To Kill A Mockingbird dugi niz godina je bio jedini roman spisateljice Harper Lee koja se ove godine vratila u samu žižu javnosti novim romanom, 20 godina posle izlaska njene sada već kultne knjige. Svojevsrtan nastavak kultne knjige prikazuje Finch, glavnu junakinju i prethodnog dela koja dolazi u posetu Atticusu, svom ocu i advokatu. Tokom posete, Finch će otkriti porodičnu tajnu koja će je naterati da preispita svoju prošlost i uspomene...

Moj život na putu (My Life on the Road - Gloria Steinem)

Gloria Steinem, legendarna novinarka i književnica se priseća svog detinjstva i road trip putovanja koji su joj otvorili jedan sasvim nov svet iskustva, prijateljstava. Prelep roman o putovanju i njegovom uticaju na naš život...

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Dve godine, 8 meseci i 28 noći (Two Years Eight Months and Twenty-Eight Nights: A Novel - Salman Rushdie)

Nakon neverovatno snažne oluje koja je zadesila Njujork u gradu vlada haos. Međutim, prvog jutra nakon oluje veliki broj stanovnika se budi sa supermoćima: baštovan lebdi iznad zemlje, ljudi putuju kroz vreme. Delimično komedija, delimično bajka, najnoviji roman Salmana Rušdija je trijumfalna magično-realistična priča, jedna od najboljih koje ste pročitali.

Lepota je ranjiva (Beauty Is a Wound - Eka Kurinawan)

Eka Kurniawan je japanski pisac čija najnovija knjiga "Beauty Is a Wound" je delimično tragedija, satira ali i romansa. Roman prati priču o ženama u jednoj porodici u Indoneziji i njihovu unutrašnju borbu za nezavisnošću, kako svojom tako i onom koja je vezana za zemlju.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vodič za promenu žene (A Manual For Cleaning Women: Selected Stories - Lucia Berlin)

Briljantna kolekcija kratkih priča donosi nam isečke iz života određenih ženskih likova. Lucijina proza je savršena kombinacija humora i mudrih citata koji nagoveštavaju da je Lucia nova zvezda svetske književnosti.

Devojka u vozu (The Girl On The Train - Paula Hawkins)

Možda i najpopularnija knjiga godine spada u top trilere koji su se pojavili u poslednjih 5 godina. Napisana u maniru jednako popularnog trilera "Gone Girl", ova priča u fokusu ima 3 ženska lika iako je glavna junakinja Rachel, nestabilna mlada žena koja je i alkoholičar. Dan za danom ova mlada devojka putuje na posao vozom do Londona promatrajući okoliku oko sebe. Tako postaje krajnje nesvesno svedok nestanka jedne žene. Ovaj roman će vas držati 24 časa svojom uzbudljivom radnjom, skrivenim namerama i kulminacijom koju niste očekivali. Pravo remek-delo u žanru trilera.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track