SKUPOCENI FOSIL: Nikolas Kejdž vratio tiranosaurusovu lobanju koju je platio 276.000 dolara
Foto: Profimedia

Vraćena u Mongoliju

SKUPOCENI FOSIL: Nikolas Kejdž vratio tiranosaurusovu lobanju koju je platio 276.000 dolara

Pop kultura -
Poznati američki glumac Nikolas Kejdž vratio je ukradenu lobanju mongolskog tiranosaurusa koju je kupio na aukciji u Beverli Hilsu 2007. godine.

Holivudski glumac pristao je da američkim vlastima vrati ukradenu lobanju retkog mongolskog dinosaurusa, koju je platio 276.000 dolara, kako bi ona bila vraćena u Mongoliju.

Američko tužilaštvo podnelo je zahtev da se Mongoliji vrati ukradena tiranosaurusova lobanja. Nikolas Kejdž nije preciziran kao vlasnik, ali se navodi da je fosil kupio na jednoj aukciji u Berveli Hilsu. On neće biti optužen za nelegalnu trgovinu fosilima jer je dobrovoljno pristao da vrati lobanju, nakon što ga je tužilaštvo uputilo u detalje ovog slučaja.

"Poznati glumac dobio je sertifikat o autentičnosti prilikom kupovine lobanje 2007. godine, američka Agencija za nacionalnu bezbednost (NSA) kontaktirala ga je u julu 2014. godine i obavestila ga da je predmet koji je kupio možda ukraden. Kako bi pomogao u istrazi Nikolas Kejdž vratio je lobanju američkim vlastima", naveo je njegov publicista za britanski Gardijan.

Na aukciji za lobanju retkog mongolskog tiranosaurusa Nikolas Kejdž je nadmašio ponudu svog kolege glumca Leonarda di Kapria. Ova vrsta tiranosaurusa živela je u centralnoj Aziji, na teritoriji današnje Mongolije, pre više od 70 miliona godina. Smatra se jednim od najvećih dinosaurusa, dužine između 10 i 12 metara i težine između pet i šest tona, prenosi britanski list Gardijan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track