NARODNO POZORIŠTE I KINOTEKA U PROBLEMU: Nemaju direktore, nema ni kvaliteta!
Foto: Aleksandar Jovanović, Dragan Kadić

Loša vest

NARODNO POZORIŠTE I KINOTEKA U PROBLEMU: Nemaju direktore, nema ni kvaliteta!

Pop kultura -
Ministarstvo kulture se ne oglašava. Jugoslav Pantelić čeka na imenovanje već četiri meseca, a Božidar Đurović čak devet

Kalendarska godina polako se bliži kraju, a dve možda i najvažnije institucije kulture - Narodno pozorište u Beogradu i Jugoslovenska kinoteka - još nemaju nove direktore i nastaviće i u narednoj godini da rade sa v. d. direktorima.Još se čeka da Vlada Srbije prihvati predlog upravnih odbora koji im je prosledilo Ministarstvo kulture da za nove čelnike budu imenovani Božidar Đurović, reditelj, i Jugoslav Pantelić, selektor Festa i bivši urednik na Studiju B. Možda se dopis o njihovom postavljenju negde čak dva puta zaturio putujući od ministarstva u Vlajkovićevoj do Vlade u Nemanjinoj.- Čekam imenovanje. Nemam šta drugo da vam kažem - kratko je rekao Pantelić.

Nema ko da upravlja... Jugoslovenska kinoteka zasad bez Pantelića
Nema ko da upravlja... Jugoslovenska kinoteka zasad bez Pantelića

On na funkciju u Jugoslovenskoj kinoteci čeka četiri meseca, dok Đurović još nije preuzeo Narodno pozorište iako je predložen za direktora još pre devet meseci.Iz Ministarstva kulture do zaključenja broja nismo dobili komentar kada se će se rešiti ovo stanje u institucijama kulture. Na mestu v. d. upravnika u nacionalnom teatru je Dejan Savić, kome je još 14. oktobra 2014. istekao mandat. U međuvremenu, propala su čak tri konkursa za izbor novog upravnika, a mada je Đurović izabran, od njegovog postavljenja još nema ništa. Grupa umetnika sredinom oktobra pobunila se zbog takvog stanja i čak je pisala pisma premijeru Aleksandru Vučiću, ali ni to nije ništa promenilo.- Što se mene tiče, kada Vlada donese odluku, bez reči ću je ispoštovati - naglašava Savić.

Poigravanje s institucijom kulture... Narodno pozorište čeka Đurovića
Poigravanje s institucijom kulture... Narodno pozorište čeka Đurovića

Radoslav Zelenović obavljao je funkciju direktora Kinoteke skoro 21 godinu, a nakon imenovanja Pantelića plan je bio da postane savetnik.- Stanje vršioca dužnosti nije dobro, nosi mnoga ograničenja, onemogućava planiranje - rekao je Zelenović u nedavnom intervju za Kurir.Kinoteka i Narodno pozorište neće moći da sprovode program rada za 2016. što će uticati na kvalitet ponude.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track