(VIDEO) Ovo je prava priča o Otpisanima koju niste znali
Foto: Printscreen YouTube

Iznenadićete se

(VIDEO) Ovo je prava priča o Otpisanima koju niste znali

Pop kultura -
Povodom 40 godina od snimanja i premijernog emitovanja najpopularnije serije u Srbiji "Otpisani", objašnjeni su motivi koji su autora scenarija Dragana Markovića naterali da svoja iskustva iz okupiranog Beograda prenese na papir.

Između ostalog objašnjeno je kako je kreiran lik Paje Bakšiša kojeg je u seriji fantastično dočarao Predrag Miki Manojlović. Velika većina likova iz Otpisanih bazirana je na sudbinama stvarnih ljudi.

Tako je jedan od napotresnijih likova, Paja Bakšiš, čije je iznenadno ubistvo bilo ključno za seriju, inspirisan stvarnom sudbinom Karla Lukača, kelnera jedne kafane, predratnog boemskog sastajališta novinara, glumaca, pisaca i drugih ljudi. Lukač je ubijen u Beogradu u zimu 1942. kod Botaničke bašte.

Foto Printskrin/Jutjub
Foto Printskrin/Jutjub

Takođe je i Kriger je postojao. On je bio folksdojčar iz Banata koji je bio veoma aktivan i savesan u mučenju logoraša Banjice. Pojedine stvarne likove autor Dragan Marković nije želio da stavi u seriju procenivši da bi njihova sudbina duboko uzbudila javnost. Nije mogao naći način da u bilo kom umetničkom obliku kaže šta se stvarno desilo sa Jelenom Ćetković.

Ona je u seriji nastradala uobičajnom smrću za ratne okolnosti. A prava istina je tragična i bolje je, kako je govorio Dragan Marković, da je niko od mladih ne vidi i ne čuje. Jelena je uhvaćena posle izdaje, mučena u podrumskim prostorijama pred poluobešenim drugom, fizički ponižena i terorisana dok nije poludela, da bi na kraju bila streljana.

Sećanje na tu heroinu, Marković je želio da sačuva u izvornom obliku njenog lika, ne želeći da je još jednom ponizi time što bi javnosti saopštio kroz kakve patnje i pokušaj urušavanja ženskog dostojanstva je prošla.

(Nedeljnik/Hayat)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track