(VIDEO) SRBI KAO SVIREPI NEGATIVCI: U ovim HOLIVUDSKIM filmovima nas vide kao zlotvore!

Ovako nas vide

(VIDEO) SRBI KAO SVIREPI NEGATIVCI: U ovim HOLIVUDSKIM filmovima nas vide kao zlotvore!

Pop kultura -
U brojnim holivudskim filmovima i serijama pojavljuju se Srbi prikazani kao pripadnici krvoločnog plemena, a sada je ratni film sa Kosova nominovan za Oskara.

Kratki 21-minutni film "Šok" ("prijatelj"), koji govori o tome kako je rat na Kosovu i Metohiji uticao na živote dva dečaka, nominovan je za Oskara u kategoriji "Najbolji kratki akcioni film". Nijedan srpski film ne može da uđe u uzbor za Oskara, možda zato što su Srbi u njihovim filmovima predstavljeni kao zlotvori i negativci.

Predstavljamo vam filmove u kojima nas vide kao divljake i neotesane kriminalce i zlotvore.

Oluja u sutonu

Možda je film "Oluja u sutonu" iz 1933. godine možda je prvi u kojem smo predstavljeni kao negativci. Naime, dvoje mladih se volelo u Sarajevu 1914. godine, a onda se pojavio zli i nasilni srpski major Panto Nikić (glumi ga Henri Gordon) koji im pravi svakakve smicalice.

Nikita

U nekoliko epizoda akcione serije "Nikita", sa Pitom Vilson u glavnoj ulozi, Nikita ubija nekoliko Srba, uključujući i srpskog generala, a sve se dešava u Kanadi.

24 sata

U prvoj sezoni serije "24" glavni junak Džek Bauer sređivao je srpske teroriste. Glavni su mu neprijatelji srpska porodica Dražen. Glava porodice, Beograđanin Viktor Dražen, koga igra Denis Hoper, na Beogradskom univerzitetu školovan je za inženjera, a prošao je i KGB-ovu špijunsku obuku. U srpskoj vojsci bio je uključen u operacije na Kosovu, a povezan je i sa ekstremističkim organizacijama Srpski nacionalni oslobodilački front i "Kosovo/1389". Kao komandant Miloševićeve tajne vojne formacije "Crni psi" učestvovao je u zločinima protiv sopstvenog naroda. "Diplomatska opsada" je film u kojem ekspert za eksplozive, ovoga puta u liku Pitera Velera, udružen sa diplomatkinjom koju igra Deril Hana i Berindžerom u ulozi američkog generala, oslobađa zgradu američke ambasade u Bukureštu koju je, zajedno sa 37 talaca, zauzela teroristička organizacija Srpski oslobodilački front.

Snajperista 2

U filmu "Snajpista 2" Krega Bekslija iz 2002. Tom Berindžer igra penzionisanog marinca koga CIA zove u pomoć, kako bi izašli na kraj sa srpskim generalom, koji se preziva Valstoria i odgovoran je za etnička čišćenja nad muslimanima u Bosni. Radnja se događa u Križevici u Srbiji, a likovi koji se zovu, na primer, Zoran ili Vojislav govore mađarski jezik.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=13&v=pbIXViyOl4M

Diplomatska opsada

Film "Diplomatska opsada" (Diplomatic siege) iz 1999. godine, sa Tomom Berindžerom, Piterom Velerom i Deril Hanom, klasičan je primer gde su Srbi teroristi koji zauzimaju američku ambasadu u Bukureštu i traže od NATO da pusti na slobodu pukovnika Petra Vojnovića

Extreme opsU filmu "Extreme ops" iz 2002. godine, filmska ekipa koja se pentra po austrijskim Alpima slučajno otkriva skrovište srpskog ratnog kriminalca Slobodana Pavla, koji ih proganja po šumama i gorama.

Mirotvorac

"Mirotvorac" (Peacemaker), snimljen 1997. godine, sa Nikol Kidman i Džordžom Klunijem. Producent je bio Stiven Spilberg, a Lesli i Endru Kokburn su napisali scenario. Kidmanova i Kluni po Njujorku jure bosanskog Srbina Dušana Gavrića, koji želi da u zgradu UN podmetne atomsku bombu koju nosi u rancu.

Lov u Bosni

Ričard Gir i Terens Hauard idu po Bosni uzduž i popreko u potrazi za ratnim zločincem Srbinom Radoslavom Bogdanovićem, poznatijim kao Lisica. Kada ih Srbi zarobe spasavaju ih CIA.

Iza neprijateljskih linija (Behind Enemy Lines)

Film u režiji Džona Mura, sa Džinom Hekmanom i Ovenom Vilsonom u glavnoj ulozi, bavi se bekstvom američkog avijatičara od srpskih paravojski u Bosni. U filmu jedan od glavnih junaka ima fotografiju koja dokazuje da su Srbi počinili zločin nad muslimanima.

Pucanj u srceU filmu "Pucanj u srce" dvojica Sarajlija našli su se na suprotnim stranama za vreme rata na području bivše Jugoslavije. Okupacija Sarajeva po prvi put će razdvojiti prijatelje. Jedan se pridružuje okupatorskoj, srpskoj vojsci, dok drugi u ulozi antisnajperiste ostaje da brani grad. Vinsent Perez igra srpskog snajperistu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track