(VIDEO) RADILI S MALO PARA, ALI SU USPELI: 5 srpskih filmova na Berlinalu!
Foto: Printscreen

Veliki uspeh naše kinematografije

(VIDEO) RADILI S MALO PARA, ALI SU USPELI: 5 srpskih filmova na Berlinalu!

Pop kultura -
Na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu koji će biti održan od od 11. do 21. februara, učestvovaće čak pet srpskih filmova.

Direktor Filmskog centra Srbije (FCS) Boban Jevtić i autori ocenili su ovo kao veliki uspeh za srpsku kinematografiju, s obzirom na to da su naši filmovi među odabranim za festival A kategorije i debitantska ostvarenja.Autori filmova su se složili i sa činjenicom da nije bilo lako raditi sa malo para, ali da su uspeli, kao i to da su imali veliku podršku i pomoć Filmskog centra Srbije.

Lazar Ristovski, jedan od producenata i glumac u filmu Zrinka Ogreste "S one strane", istakao je da je neverovatan uspeh da imamo toliko filmova na festivalu A kategorije.

Učestvovati na jednom tako značajnom filmskom festivalu znači veliku privilegiju. Nadam se da neko neće pomisliti da dobri filmovi mogu da se snimaju i sa malo para, te da ne treba povećati budžet za srpski film.

"S one strane" je treći film u kome moja producentska kuća sarađuje sa zagrebačkim producentima. Koprodukcije su neophodne i neminovne, a posebno su značajne za srpsku kinematografiju, jer imamo mali budžet. U filmsku industriju mora se mnogo ulagati. Teško je napraviti film sa malo para, naša filmska industrija kasni za svetom, ali se nadam da će biti bolje", rekao je Lazar Ristovski.

Nikola Ljuce, reditelj celovečernjeg filma "Vlažnost" koji će biti prikazan i na otvaranju 44. Festa istakao je da je njegov film još u fazi nastajanja 2011. godine bio izabran za učešće na platformi za razvoj scenarija upravo na festivalu u Berlinu, a realizovan je u srpsko-holandsko-grčkoj koprodukciji.

"Ova moderna priča sa primesama trilera, prati Petra, mladog menadžera čiji život dobija neočekivani obrt kada njegova supruga nestane, a on pokušava da to sakrije od svih i nastavi sa normalnim životom. Film "Vlažnost" učestvovao je i na koprodukcionim marketima berlinskog, sarajevskog i roterdamskog festivala, a novac smo dobili prvo u Holandiji pa tek onda u Srbiji, pošto FCS dve godine nije raspisivao konkurse", rekao je Nikola.

Miloš Timotijević, koji igra glavnu ulogu u filmu "Vlažnost" kaže da se radi o filmu koji još nije viđen u srpskoj kinematografiji.

"Radi se o misteriji i drami sa primesama trilera. Videćemo kako će ga publika primiti s obzirom da nije običan film", rekao je Timotijević.

Na Berlinalu učestvuju i filmovi "Dubina dva", Ognjena Glavonjića. U čast obeležavanja tri decenije dodele "Tedi" nagrada na Berlinalu, publika će ponovo moći da pogleda film " Marble Aš" Želimira Žilnika, koji je 1995. godine osvojio spomenuto priznanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja