MATIJI BEĆKOVIĆU VUKOVA NAGRADA: Narodni jezik hitno uvesti u književnost!
Foto: Tanjug Oskana Toskić

Niže priznanja

MATIJI BEĆKOVIĆU VUKOVA NAGRADA: Narodni jezik hitno uvesti u književnost!

Pop kultura -
Više niko ne piše onako kako govori, ni ono što govori, ni ono što misli. Piše kako ne govori, a govori kako ne misli. Zato niko i ne čita kako je napisano, kaže pesnik i akademik

U Predsedništvu Srbije juče je uručena 52. Vukova nagrada, koju dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije. Laskavo priznanje otišlo je po drugi put u ruke pesniku i akademiku Matiji Bećkoviću.- Neophodno je da se svakih 100 godina pojavi novi Vuk Karadžić. Njegov zadatak bi bio da uvede narodni jezik u književnost. Pokazalo se da naša književnost ima neodoljivu potrebu da se odvaja od naroda i narodnog jezika do stepena kada je više niko ne čita i ne razume - rekao je Bećković.On je naglasio da je usmena književnost velika privilegija naroda i zato narod i ne interesuje pisana književnost sve dok ona ne postane kao usmena.Čitaj između redova- Srpski narod je onaj isti koji je stvorio besmrtnu narodnu književnost. Nemoguće je da takav narod ne može da nauči najjednostavniju azbuku na svetu. Otpor opismenjavanju je nameran i ima neki duboki i dublji razlog. Izgleda da zbog nečega naš narod nema poverenja u pismenost, zato je njegova usmenost daleko razvijenija - smatra književnik.Bećković je kazao da zahtev „Piši kao što govoriš“ nije prihvaćen i više služi kao upozorenje da tako ne treba činiti.- Danas više niko ne piše ni onako kako govori, ni ono što govori, ni ono što misli. Piše kako ne govori, a govori kako ne misli. Zato niko i ne čita kako je napisano. Čita između i ispod redova onako kako nije napisano. Pisanje je više način da se prikrije ono što je napisano. Ko je u tome umešniji, veći je i umetnik - ocenio je Bećković.Žiri je odlučio da nagradu dobiju i profesor dr Predrag Bajčetić, književnik Janko Vujinović, publicista i pisac Borko Gvozdenović, profesor i književnik Dragutin Đukić, Srpski kulturni centar „Sveti Sava“ iz Subotice, dirigent Bojan Suđić, operska diva Jadranka Jovanović, književnik Miroslav Toholj, akademski slikar Radovan Mića Trnavac, profesor Dragoslav Ćetković i novinar i književnik Miomir Filipović.Čuvari tradicijeGeneralni sekretar KPZS Živorad Ajdačić naglasio je da se trude da prepoznaju doslednost u čuvanju kulturne baštine, negovanju tradicije, ali i širenju kulture i ostvarivanju vrhunskih dometa u kulturi.

Ljubivoje RšumovićVUKOVI JUNACI TRPE PODSMEHPredsednik KPZS Ljubivoje Ršumović bio je sprečen da prisustvuje svečanosti, a njegovu besedu pročitala je glumica Biljana Ðurović.- Vuk je iz prošlosti ovekovečio epske junake. Otvorio čarobni kovčeg prepun moralnih normi, na kojima se gradila srpska slobodarska ideja kroz vekove. Marko Kraljević, Mali Radojica, Banović Strahinja, Starina Novak imaju danas svoje ulice i škole. Osuđeni da se o njima peva uz gusle, oni trpe podsmehe novokomponovanih fanova pop i rok zvezda - ocenio je Ršumović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track