(VIDEO) NAJLEPŠE PESME EX JUGOSLAVIJE: Evo šta kažu žene koje su bile inspiracija za njih
Foto: Printskrin YT

Selma, Usne vrele višnje, Tomka

(VIDEO) NAJLEPŠE PESME EX JUGOSLAVIJE: Evo šta kažu žene koje su bile inspiracija za njih

Pop kultura -
Neke od najlepših pesama bivše Juge nastale su zahvaljujući ženama koje su osvajale srca mladih muzičara.

Iako je nekoliko puta do sada iznosila u javnost priču o "putovanju na fakultet", Selma Borić iz kultne pesme Bijelog Dugmeta nikad do sada nije otkrila u kakvom je tačno odnosu bila s pokojnim Vladom Dijakom, koji joj je krajem 40-tih napisao pesmu "Selma".

"On se tek bio vratio s Golog otoka i zaljubio se u mene, na jednom aeromitingu u Butmiru. Čekala sam neki veliki, konkretan potez, ali nikada ništa nismo uspeli dogovoriti.

Nije bio u dobroj poziciji tada, shvatam ga. Jednom prilikom su čak novine pisale o njegovom dolasku u Zagreb, zbog mene, ali se on u Zagrebu nikad nije zadržao. Nije imao ni novca ni posla", otkrila je Selma Borić za Totalni FM Split.

Pored nje, žena kojoj je napisana najlepše pesme bivše države, je i "devojka iz Hrvaca", Snežana Banović, koja je po prvi put otkriti crtice iz života s Džonijem Štulićem.

"Oko džonija je bilo ludilo. Žene su mu se doslovno bacale pod noge i često ostavljale ljubavne poruke ispred vrata stana u Slovenskoj ulici u Zagrebu, u kojem smo živeli.

Odlično se sećam kako su nastajale te pesme; jedno jutro, oko pet sati ujutro, ustala sam iz kreveta i čula je na gitari", započinje Snežana Banović, a otkrila je istoriju nastanka i drugih Azrinih ultimativnih hitova.

"Pope je živio samo za pisanje. Bez pisanja nije mogao funkcionisati. 'Tonku' sam prvi put čula preko telefona, u tri ujutru", o pesmi sa svojim imenom kaže Tonka Čović Popadić, kojoj je Momčilo Popadić napisao "Tonku", koju je otpevao Rajko Dujmić, prenosi slobodna dalmacija.

Razlog nastanka nekih od najljepših balada s ovog područja su ove muze kojima treba da budemo zahvalni što postoje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track