NAGRAĐEN NA BERLINALU: Smrt u Sarajevu Danisa Tanovića osvojio Srebrnog medveda
Foto: Printscreen

Priznanje žirija

NAGRAĐEN NA BERLINALU: Smrt u Sarajevu Danisa Tanovića osvojio Srebrnog medveda

Pop kultura -
Film Smrt u Sarajevu režisera iz BiH Danisa Tanovića u Berlinu je u subotu uveče osvojio i Srebrnog medveda - specijalnu nagradu žžirija

BERLIN, 21. februara (Tanjug) - Nakon što je na 66. izdanju festivala Berlinale dobio nagradu FIPRESCI koju dodeljuju filmski kritičari, film "Smrt u Sarajevu" režisera iz BiH Danisa Tanovića u Berlinu je u subotu uveče osvojio i Srebrnog medveda - specijalnu nagradu žirija. Celokupna radnja filma "Smrt u Sarajevu" se deššava u jednom sarajevskom hotelu.

Radnici hotela u kojem se održava ceremonija obeležavanja 100. godišnjice atentata u Sarajevu za vreme najposećenije noći odlučuju da stupe u štrajk zbog neisplaćenih plata, prenosi portal Klix.ba. "Smrt u Sarajevu" bavi se problemom današnje Bosne i Hercegovine, u kojoj su zastupljeni različiti pogledi na istorijska deššavanja, poput atentata na austrougarskog prestolonaslednika 1914. godine.

Film, koji je producirala sarajevska produkcijska kuća SČA/pro.ba, na čelu sa producentkinjom Amrom Bakšić Čamo i Margo Sinema iz Pariza, rađen je po motivima dramskog teksta francuskog filozofa Bernara-Anrija Levija "Hotel Evropa". Uloge tumače Snežana Marković, Izudin Bajrović, Vedrana Seksan, Muhamed Hadžović, Faketa Salihbegović, Edin Avdagić Koja, Žak Veber, Aleksandar Seksan i drugi. Scenario i režiju potpisuje Danis Tanović.

Danis Tanović je već nagrađen sa dva srebrna medveda na Berlinaleu 2013. godine za film "Epizoda u žživotu berača železa" (za najbolji film i za najboljeg glumca – Nazif Mujić), kao i Nagradom ekumenskog žžirija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track