Ivan Tasovac: Jezik ne bi smeo da bude tačka razdora
Foto: Dado Đilas

Dan maternjeg jezika: Velika proslava u banatskom selu Kovačici

Ivan Tasovac: Jezik ne bi smeo da bude tačka razdora

Pop kultura -
Ćirilica je živi svedok našeg viševekovnog doprinosa evropskoj kulturnoj baštini, kulturi različitosti i tekovina civilizacije, poručio je ministar

Ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac izjavio je u nedelju na centralnoj proslavi, koja je pod pokroviteljstvom Uneska održana u Kovačici povodom obeležavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika, da je jezik ključan za očuvanje i razvoj kulturnog nasleđa.

- Jezik je u svojoj biti instrument, alatka, sredstvo komunikacije. Ali i mnogo više od toga: on je okvir kroz koji doživljavamo svet oko sebe i mesto kolektivnog pamćenja. Zato je i najsnažniji instrument za čuvanje kulturnog nasleđa - rekao je Tasovac.On je dodao da u vreme ekonomske i tehnološke globalizacije, jačanje svesti o maternjem jeziku posebno dobija na značaju jer se na takav način vrednuje pravo svih, pa i manjih jezičkih zajednica, kakvih je blizu 6.000 danas, na negovanje jezičke posebnosti kao jednog od najsnažnijih temelja kulture.Prema njegovim rečima, jezičke i kulturne posebnosti ne bi smele da budu tačke razdora, nego tačke spajanja.- Biti Evropljanin znači, pre svega, biti poštovalac različitosti kao kulturnog bogatstva.Tasovac je naveo i da je ćirilica „živi svedok našeg viševekovnog doprinosa evropskoj kulturi i kulturi različitosti i tekovina civilizacije“.Pored ministra Tasovca, na proslavi su govorili šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport, ambasadorka Slovačke Dagmar Repčekova i drugi.(M. C.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track