EKSKLUZIVNO: Tasovčev stric pravio atomsku bombu
Foto: Damir, Gaga, Nemanja Pančić, Nebojša Mandić

Bjelogrlićev film otkriva tajnu iz prošlosti

EKSKLUZIVNO: Tasovčev stric pravio atomsku bombu

Pop kultura -
Drama Ostvarenje „Čuvari formule“ govori o naučnicima bivše SFRJ koji su pravili nuklearno oružje, zbog čega su teško oboleli

Toma Tasovac, stric ministra kulture Ivana Tasovca, biće jedan od junaka novog filma u režiji Dragana Bjelogrlića „Čuvari formule“.Mladi naučnik bio je jedan od mladih fizičara koji je pedesetih godina prošlog veka učestvovao na tajnom projektu pravljenja atomske bombe, a iza ove operacije je stajao Josip Broz Tito. Tasovac je prvi primetio da je tim naših naučnika ozračen tokom eksperimenta 15. oktobra 1958. godine.Po romanu „Rascepi“Oni su kasnije prebačeni u Pariz, gde im je jedini spas bio presađivanje koštane srži. Toma je bio u poseti petorici naših naučnika kojima je prvi put u istoriji medicine presađena koštana srž, o čemu će govoriti novi Bjelin film inspirisan romanom „Rascepi“ Gorana Milašinovića.Toma Tasovac je nakon incidenta postao prvi načelnik Laboratorije za zaštitu od zračenja, koja je oformljena godinu dana kasnije. Projekat pravljena nuklearne bombe su vodili Leka Ranković i Jovo Kapičić, kao ljudi od Titovog poverenja.Bjelogrlić je na promociji filma u Kinoteci najavio da će snimanje početi za godinu dana, a da još nema glumačku podelu i da Tito, koga smo videli u trejleru, neće biti filmski lik.Priča o humanosti- „Čuvari formule“ su priča o ljudskoj humanosti i empatiji koja je za širu domaću i svetsku javnost ostala nepoznata. Ne bismo želeli da iskušavamo da li bi to danas bilo moguće. U filmu neće biti Tita, a ja ću verovatno igrati Leku Rankovića. Na osnovu tog incidenta u Vinči ceo svet je kasnije ispitivao mogu li se posledice zračenja lečiti. I Toma Tasovac je jedan od svedoka tog događaja - otkrio je Bjela za Kurir.Projekat na kojem radi s Vukom Ršumovićem podržala je kompanija „Hemofarm“, a brojni gosti potpisali su donorske kartice, među njima i Petar Strugar.- Da li si postao donor? Ako je Mima Karadžić, možeš i ti. Od tvojih organa se neće ovajditi - našalio se Bjelogrlić.

Podvig za NobelaFRANCUZI SPASLI ŽIVOTE SRBIMAFilm „Čuvari formule“ trebalo bi da bude francusko-srpska koprodukcija a akteri će biti majka četvoro dece Odet Dragi, koja je dala koštanu srž Rosandi Dangubić, Remon Kastanje, koji je bio donor studentu Životi Vraniću, Marsel Pabijon - studentu Radojku Maksiću, Alber Biron - Drašku Grujiću i lekar bolnice „Kiri“ dr Leon Švarcenberg, koji je donirao koštanu srž Stijepi Hajdukoviću. Svi ozračeni jugoslovenski atomski fizičari, osim, nažalost, njihovog šefa Vranića, preživeli su do tada nezapamćeno zračenje. Po povratku u zemlju svi su nastavili da rade u „Vinči“ i drugim ustanovama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track