POZLILO LEGENDARNOM MUZIČARU: Žilberto Žil u bolnici
Foto: Profimedia

Visok pritisak

POZLILO LEGENDARNOM MUZIČARU: Žilberto Žil u bolnici

Pop kultura -
Legendarni brazilski muzičar Žilberto Žil (73) nalazi se od 25. februara u bolnici zbog visokog krvnog pritiska, saopštila je zdravstvena ustanova u Sao Paulu u koju je smešten umetnik.

"Pevač i kompozitor primljen je 25. februara u bolnicu Sirio-Libaneš u Sao Paulu zbog simptoma povišenog krvnog pritiska, zbog čega će neko vreme ostati na posmatranju i terapiji", potvrdili su u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Žilberto Žil, koji se amaterski bavi jogom i vodi miran život, kako je u junu prošle godine rekao agenciji Frans pres, započeo je letos turneju pod nazivom "Dva prijatelja, vek muzike", sa svojim ''bratom'' Kaetanom Velozom, takođe ikonom brazilske muzike.

Dvojica muzičara, čije prijateljstvo traje već pola veka, nastupala su u Brazilu i drugim zemljama Južne Amerike, Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi.

Turneja bi trebalo da traje do kraja sledećeg meseca.

Žilberto Žil, koji je tokom karijere snimio više od 60 ploča, prodatih u četiri miliona primeraka, i osvojio brojne nagrade, jedan je od najcenjenijih muzičara u Brazilu.

Bio je ministar kulture u vladi predsednika Luisa Inasija Lule da Silve od 2003. do 2008. godine.

Rođen 1942. godine u brazilskoj saveznoj državi Baiji, slavu je stekao kao jedan od vođa pokreta "tropikalista", koji je obnovio brazilsku muziku za vreme vojne diktature od 1964. do 1985. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track