(VIDEO) SREĆAN ROĐENDAN, BARBI: Napunila je 57 godina, a i dalje je najpopularnija
Foto: Profimedia

Zamisli želju

(VIDEO) SREĆAN ROĐENDAN, BARBI: Napunila je 57 godina, a i dalje je najpopularnija

Pop kultura -
"Barbi" lutke postale su jedan od onih brendova koji se prepoznaju na kojoj god strani sveta bili, međutim ove zanimljivosti o najpopularnijoj igrački niste znali.

Osnivač kompanije "Matel", Rut Hendler, putovala je sa porodicom kroz Švajcarsku davne 1959, kada je njena ćerka ugledala lutku "Lili" (lutka odrasle, moderno obučene žene), potpuno drugačiju od bebi lutaka popularnih u Americi.

Ideja koja joj je tada sinula potpuno je promenila industriju igračaka. Dizajnirala je lutku uz koju su odrastale sve devojčice druge polovine 20. veka.

Prva Barbika (Foto: Profimedia)
Prva Barbika (Foto: Profimedia)

1. Samo je prijatelji zovu "Barbi"

Ako biste pogledali njene račune, videli biste da je njeno puno ime Barbara Milisent Roberts (nazvana je po Rutinoj ćerci, Barbari; između ostalog, sin joj se zove Ken).

2. Svetski je slavna, ali je devojka iz malog grada

Sudeći po njenoj biografiji "Barbi" je rođena 9. marta 1959. godine u izmišljenom gradiću Vilovsu u Viskonsonu i jedna je od sedmoro dece. Tokom godina i ostali članovi porodice našli su se na polici: Skiper, Stejsi, Čelzi, Krisi, Keli, Tuti i Tod.

3. Ona ima najimpresivniji rezime u istoriji

Barbi je radila preko 150 poslova tokom života, između ostalog bila je palentolog, doktorka, rendžer, kasirka, veterinarka, advokat, sekretarica i reperka.

Barbi lutke (Foto: Profimedia)
Barbi lutke (Foto: Profimedia)

4. Voli mlađe muškarce

Njen dečko Ken, mlađi je 2 godine od nje. Debitovao je na policama 1961. godine.

5. Tri puta je bila u svemiru

Jesmo li pomenuli da je "Barbi" bila i astronaut? Prvi put je bila 1965. godine (čak 4 godine pre Nil Armstronga), zatim 1986. i 1994.

6. Šest puta se kandidovala za predsednika Sjedinjenih Američkih Država

Prvi put se kandidovala 1992, ali nažalost nikad nije uspela da uđe u Belu kuću. Izgleda da je ženi baš teško da dođe u ovu poziciju, makar bila i Barbika.

Barbi brend (Foto: Profimedia)
Barbi brend (Foto: Profimedia)

7. Poseduje zoološki vrt uokviru svoje vile

Tokom godina "Barbi" je posedovala više od 40 ljubimaca: 21 psa, 14 konja, 3 ponija, 6 mačaka, papagaja, šimpanzu, pandu, lava, žirafu i zebru. Nije ni čudo što je morala da radi toliko poslova, treba nahraniti sva ta gladna usta.

8. Njenu odeću dizajnirala su najveća imena modne industrije

Navešćemo samo neke: Guči, Versaće, Dolče i Gabana...otprilike svaki brend za koji ste ikada čuli je u nekom trenutku učestvovao u njenom oblačenju. Više od milijardu pari cipela specijalno je dizajnirano za "Barbi".

9. I dalje se masovno prodaje

"Matel" tvrdi da se na svakih 3 sekunde, u svetu proda jedna Barbika. Prodato ih je preko 50, samo dok ste čitali ovaj tekst.

Ilustracija (Foto: Profimedia)
Ilustracija (Foto: Profimedia)

10. Kompanija "Matel" tužila je bend "Akva" zbog imena pesme

Bend nije imao dozvolu da koristi ime "Barbi" pa ih je kompanija tužila zbog povrede autorskog prava. Ako ćemo biti iskreni, dobili su besplatnu reklamu.

(Reader's digest)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track