(VIDEO) NAMUČENI GENIJE SLIKARSTVA: 9 stvari koje niste znali o Van Gogu
Foto: Facebook Printscreen

Na današnji dan

(VIDEO) NAMUČENI GENIJE SLIKARSTVA: 9 stvari koje niste znali o Van Gogu

Pop kultura -

Vinsent van Gog jedan je od najcenjenijih slikara u celokupnoj istoriji, ali ovih 9 zanimljivih činjenica o slavnom Holanđaninu možda niste znali.

Na današnji dan rođen je jedan od najslavnijih umetnika u novijoj ljudskoj istoriji - Van Gog. On je začetnik kolorističkog ekspresionizma i postao je simbol umetnika koji svetsku slavu dostignu nakon smrti.

1. Imao je brata sa istim imenom

Vinsent je imao starijeg brata koji je umro nedugo nakon rođenja. Isto se zvao Vinsent.

2. Trebalo je da postane sveštenik

Tačnije pastor pošto je u pitanju protestantska crkva. Vinsent je trebalo da nastavi očev posao. Zamislite da je u tome uspeo, kakav bi svet danas bio bez slikara koji je toliko uticao na umetnost, ali i na čitavu pop kulturu?

Van Gog je prvu sliku naslikao sa 27 godina, a pre toga je neuspešno trgovao umetninama. Bio je samouk, te su mu prvi motivi na slikama bili obični ali tužni i mračni prizori iz života. Ovi rani radovi na prvi pogled nisu podsećali na Van Goga kog svi znamo. Slika "Seljanka" iz 1885. nalazi se u beogradskom Narodnom muzeju.

4. Uživao je u autoportretisanju

Jedan od autoportreta (Foto: Facebook printscreen)
Jedan od autoportreta (Foto: Facebook printscreen)

Van Gog je, između ostalog, poznat po nizu autoportreta. Između 1886. i 1889. godine, naslikao ih je čak 30.

Čuvenu "Zvezdanu noć" naslikao je u ustanovi u Sen Remiju (Francuska). Ova slika trenutno je izložena u Njujorškom muzeju moderne umetnosti.

6. Bio je vrlo plodan umetnik

Vinsent van Gog svoja najveća dela naslikao je u poslednjoj deceniji života. U tom periodu stvorio je čak 900 slika. Najskuplja od ovih umetničkih dela, "Portret dr. Gašea" procenjena je na 148.6 miliona dolara. Naslikana je 1890. godine, a prodata je za 82.5 miliona u maju 1990. Ona prikazuje dr. Pola Gašea, koji se brinuo o Van Gogu tokom poslednjih meseci njegovog života. Postoje dve verzije portreta, obe naslikane u junu 1890. godine u Arlu.

7. Njegov najbolji prijatelj takođe je bio cenjeni slikar

Gogen -
Gogen -

Van Gog je bio jako blizak sa Polom Gogenom. Čuveni incident u kojem je Van Gog sebi odsekao uvo bio je iniciran upravo raspravom sa Gogenom. Bili su toliko bliski da pojedini teoretičari misle da su bili u homoseksualnoj vezi. Gogen je takođe bio jedan od predstavnika postimpresionizma. Imao je originalan stil: Slikao je pomoću velikih površina oivičenih crnom linijom (sintetizam).

8. Dok je bio živ uspeo je da proda samo jednu svoju sliku

Van Gog nije bio cenjeni umetnik za života, pa je uspeo da proda samo jednu sliku - "Crveni vinograd".

9. Iako se misli da se ubio, to možda nije bio slučaj

Van Gog je umro 1890. pod misteriznim okolnostima. Misli se kako je počinio samoubistvo dok je slikao u prirodi, i da se u jednom trenutku, razočaran rezultatom, upucao pištoljem u grudi (nosio je pištolj da bi se branio od šumskih životinja), ali jedna od novijih teorija uključuje da ga je možda upucao lokalni tinejdžer.

Autor: Luka Radovanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track