(VIDEO) Evo šta glumci stvarno puše i šmrču u filmovima

Iza kulisa

(VIDEO) Evo šta glumci stvarno puše i šmrču u filmovima

Pop kultura -
Lagani dim i brzo ušmrkavanje kokaina neraskidivo su sveprisutni na filmu, pa se postavlja pitanje kako će se postizati efekt bez kršenja zakona i ne ugrožavajući zdravlje glumaca.

Odgovore je dao Džef Bučer, iskusni rekviziter koji je radio na filmovima u kojima se snimaju scene korišćenja droge, poput drama "Requiem for a Dream" i "The Wrestler". Sve do 90-ih, većina je, kako je rekao, koristila "pravu robu".

"Jednostavno samo bi nazvali proizvođača i rekli da su nam potrebne cigarete za snimanje filma i oni bi poslali paket", priseća se Džef.

"Tako smo, recimo, za film "Mystery Train" dobili ogromnu kutiju cigareta i sve ih popušili", ispričao je.

Danas većina konzumira biljne cigarete, načinjene od sredstava što ne stvaraju zavisnost i zdravija su alternativa, kao što je slučaj sa okorelim pušačima u serije "Ljudi sa Menhetna".

Za pojedine glumce čak su kreirane specijalne biljne cigarete, pa tako u trileru "Non stop" Lijam Nison puši cigarete od čaja kamilice koje mu je smotala ekipa.

Bučer favorizuje lažnu marihuanu, "jer je kvalitetna, jeftina i u okviru zakona", korištenu, između ostalih, u akcijskoj komediji "Ananas ekspres". Kompanije koje prave lažnu marihuanu kunu se u sastav svojih proizvoda pomoću kojih se dostiže prirodan učinak, ali bezopasan u smislu rizika da glumac upropasti svoju scenu.

Mleko u prahu i prašak za pecivo bili su popularan izbor u prošlosti, a sada je to staklasti kristalasti prah bez mirisa inozitol, kojega zovu i vitamin B8, što se često koristio kao sastojak za ublažavanje kokaina.

To može da prouzrokuje "lagano dizanje energije", nešto o čemu holivudski glumac Miki Rurk nije bio obavešten kada je snimao "The Wrestlera", pa je u najmanju ruku ostao iznenađen.

"Kažite mi, zašto imam napade anksioznosti?", uznemireno je se raspitivao, ali se nekoliko minuta kasnije umirio, priseća se Bučer.

U mnogim filmovima pribegava se davanju injekcije rezanjem kadra pre uboda i s lažnim špricevima. Tečnost se dodaje u postprodukciji, davanje injekcije je iscenirano.

espresso.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track