PREMIJERA DRAME: Šampanjac i aplauzi Liješeviću u Temišvaru
Foto: FOnet

Na premijeri „Mir na Itaki“ u Rumuniji

PREMIJERA DRAME: Šampanjac i aplauzi Liješeviću u Temišvaru

Pop kultura -

Grčka mitologija: Tri godine smo tražili ovu priču. Uspeli smo da sačuvamo i srušimo mit o Troji i Odiseju, kaže reditelj za Kurir

Boris Liješević (40), jedan od naših najcenjenijih reditelja, nastavlja da niže uspehe u regionu.Nakon što su nedavno njegove dve predstave „Pijani“ i „Brašno u venama“ izabrane za ovogodišnje Sterijino pozorje, u nedelju je u pozorištu „Čiki Gergeli“ u Temišvaru izvedena premijera drame „Mir na Itaki“. Publika je dugim aplauzom nagradila adaptaciju romana mađarskog književnika Šandora Maraija, koji nije kod nas preveden na srpski, a govori o ljubavi i sudbini Penelope, koja čeka svog muža da joj se vrati iz Trojanskog rata.

- Tri godine smo tražili ovu priču. Roman čak nije preveden na srpski i engleski. Marai je potpuno sačuvao mit, ali ga i srušio. Predstava počinje na mestu gde Homer završava svoju priču sa srećnim krajem i Odisej pobija prosce, a ovde je stvarnost potpuno drugačija. Prošlost nije završena stvar, nego ga menja i sadašnjost. Pogledi na Trojanski rat i Odiseja se menjaju s ljudima koje srećemo - kaže Liješević.Zvezda iz NemačkeZa razliku od premijera u Srbiji, glumci malog mađarskog pozorišta u Temišvaru nakon izvođenja ponovo se vraćaju na scenu, gde jedni drugima dele poklone i piju šampanjac.- I meni je to potpuno neobično. Ne mogu da se naviknem na taj običaj. Ovde se neguje druga škola glume i drugačije razmišljaju o pozorištu i odnosu prema ulozi - objašnjava Boris, koji ovo delo neće postavljati u Srbiji.Sjajnom ansamblu pridružila se i nemačka glumica Ida Jarcsek Gaza, koja tumači lik ostarele Jelene Trojanske.- Bila sam jako uplašena zbog uloge jer retko igram na mađarskom jeziku. Saradnja s Borisom bila je laka i od prve probe znala sam da ćemo uraditi dobru predstavu - rekla Ida.Rumuni vole KokanaBoris nije prvi reditelj koji radi u Temišvaru, a oko prevoda pomagala mu je Žofija Serda iz Subotice.- Glumci su ovde vrlo disciplinovani. Nema neke veliki razlike u odnosu na Srbiju. Problem s publikom je sličan kao kod nas, a opere su veoma popularne. Kokanova „Prosjačka opera“ odlično je primljena. Publika je voli jer ima plesa i muzike - objasnila je Žofija.

Novi izazoviREŽIRA OPERU ISIDORE ŽEBELJANNakon svetske premijere u Sijeni delo Isidore Žebeljan postaviće i Boris Liješević.- Radiću operu „Dve glave i devojke“, za koju je libreto napisao njen suprug. Premijera bi trebalo da bude na nekoliko letnjih festivala. Trenutno ne znam više detalja - otkrio nam je Boris.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track