NOVA KNJIGA: Kecmanović i Stojiljković pisali o Nemanjićima
Foto: Stefan Jokić

Srbi misle da znaju istoriju

NOVA KNJIGA: Kecmanović i Stojiljković pisali o Nemanjićima

Pop kultura -

O Nemanjićima se pričaju i uče u školama stvari koje nemaju veze sa istinom. Stefan Nemanja je diplomatijom uspeo da dođe do slobode, poručuju pisci

Vladimir Kecmanović i Dejan Stojiljković, nakon saradnje na romanu „Kainov ožiljak“, zajedničkim snagama objavili su kapitalno delo „Nemanjići - U ime oca“.Prva knjiga iz trilogije o Stefanu Nemanji zapravo je priča o dečaku koji je silom prilika postao ratnik.- Naša knjiga je samo jedna u nizu, a ostale o vladarima iz dinastije Nemanjić trebalo bi da izlaze u narednih nekoliko godina - otkriva Kecmanović, koji je i inicirao da krenu u rad na velikom izdavačkom poduhvatu.Pitka lekcija iz istorijeOd ideje da knjiga bude namenjena samo deci, nastala je publikacija koju s bogatim ilustracijama Dragana Paunovića mora da ima svaka kućna biblioteka.- Srbi malo poznaju svoju istoriju. O Nemanjićima se pričaju i uče u školama priče koje nemaju veze sa istinom. Hteli smo da predstavimo Stefana Nemanju autentično i da svaka zastava i vitez budu prikazani autentično. Naša priča je pitka, kojoj ćete se rado vraćati - objašnjava Dejan i dodaje:- Tekst nismo opteretili navođenjem godina. Pričamo priču o dečaku koji je izgubio oca, zavadio se s braćom, živi u državi koja nije slobodna. On sanja o slobodi pre nego što sebe vidu na čelu jedne takve zemlje. U borbi s rođenim bratom dođe do te slobode, a na kraju naše knjige postaje ratnik i izlazi na crtu Vizantiji. Vodio je prvi gerilski rat u istoriji. Stefan Nemanja znao je da gubi bitke, ali je dobijao ratove. Diplomatskim manevrima osvojio je srpsku državnost i samostalnost crkve.

Udario na Vizantiju. Jedna od ilustracija iz knjige Dragana Paunovića
Udario na Vizantiju. Jedna od ilustracija iz knjige Dragana Paunovića

Nemaju savremenike

Pisac iz Niša ističe da u Srbiji ne postoji nijedan političar koji bi mogao da bude savremenik Nemanjića.- Nema više diplomata ni kao što je bio Ivo Andrić ili knez Miloš, koji je bio nepismen. Obrenović je bio pismeniji nego svi ovi danas. Nema ih jer nemaju viziju, državnu politiku ni ciljeve, a ni dostojanstva. Nemanja je bio okrenut večnosti, a današnji koliko im traje mandat - objašnjava Stojiljković.I Vlada deli njegov mišljenje.

Velika porodicaNEMA VIŠE TAKVIH VLADARAVladimir i Dejan iz dinastije Nemanjić imaju svoje omiljene vladare.- Despot Stefan Lazarević je po majci bio Nemanjić. On je bio veliki čovek, vernik i ratnik i političar. Takvih ljudi nema više - kaže pisac i Niša.Za razliku od njega rođeni Sarajlija više voli osnivača dinastije, koja je dala 11 vladara.- Najznačajniji Nemanjić je Sveti Sava. Njegova duhovnost nadilazi moja poimanja, a Stefana Nemanju najbolje razumem - kaže Kecmanović.

Nepoznati detaljKARAĐORĐEVIĆI POTOMCI NEMANJIĆAKecmanović otkriva da u Srbiji postoje potomci Nemanjića i da je reč o porodici Karađorđević.- Oni imaju rodbinske veze s njima, ali ne po srpskoj liniji, nego preko brakova koje su sklapali sa evropskim vladarima - objašnjava Vladimir.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track