KOMISIJA EBU ODLUČILA: Ukrajina ostaje pobednik Evrosonga! Džamala nije mnogo pogrešila
Foto: Profimedia

Skandal za skandalom

KOMISIJA EBU ODLUČILA: Ukrajina ostaje pobednik Evrosonga! Džamala nije mnogo pogrešila

Pop kultura -

Ukrajinka Džamala je svojom, prema mnogima kontroverznom pesmom "1944" pobedila na ovogodišnjem Evrosongu u Švedskoj. Iako se ukrajinskoj predstavnici verovatno još nisu slegli utisci, već se našla u središtu novog skandala.

Na internetu su se pojavile snimke koje pokazuju kako je Džamala izvela pesmu "1944" još pre godinu dana, a to je protiv pravila Evrosonga, prema kojima pesme koje konkurišu na tom takmičenju ne smeju da budu izvođene ni objavljivane pre 1. septembra 2015.

Naime, pevačica je pesmu izvela na komemoraciji za žrtve etničkog čišćenja Tatara, a snimak dosad nije bila otkrivena verovatno zato što je deo videa u kojemu su dve pesme sa spomenute komemoracije. U međuvremenu se pojavilo još snimaka na Jutjubu, ali se one velikom brzinom brišu, a sama pevačica je izjavila da se radilo o probi, a ne o službenom nastupu.

Foto Damir Dervišagić
Foto Damir Dervišagić

Oglasio se i EBU

Ubrzo posle izbijanja skandala svoje viđenje skandala objavio je European Broadcasting Union (EBU).

"Pravilo Evrosonga koje glasi da prijavljene pesme ne smeju da budu komercijalno objavljene pre 1. septembra tome da na takmičenju učestvuje nove pesme svake godine i da sve imaju jednake uslove. Svrha tog pravila je da se spreči distribucija pesme čime bi dobila nepoštenu prednost pre samog takmičenja", piše u objavi.

U prošlosti su neke pesme bile javno dostupne pre tog datuma, ali nisu bile dostupne široj publici te im je stoga dopušteno učestvovanje na Evrosongu.

Slučaj Džemale i "1944" privukao je pažnju EBU-a zbog snimke koje objavljen 18. maja 2015. godine. Snimak malog koncerta pregledana je samo nekoliko stotina puta do trenutka kada je otkrivena pre nekoliko dana.

EBU je zato, vodeći se ranijim prijašnjim iskustvima, odlučio je da objavljeni video nije dao Džamali nepoštenu prednost pred ostalima i da se pesma prema pravilima mogla takmičiti", piše na služenim stranicama Evrosonga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track