ISTORIJSKA PRESUDA: Koja iz Discipline kičme vratio prava na svoje pesme od PGP RTS-a
Foto: Dragana Udovičić

Vreme je za pravdu

ISTORIJSKA PRESUDA: Koja iz Discipline kičme vratio prava na svoje pesme od PGP RTS-a

Pop kultura -

BEOGRAD - U tužbi firme Maskom protiv PGP RTS-a, prvi put u istoriji jedan srpski sud je presudio u korist originalnog proizvođača fonograma. Time je, na temelju Zakona o autorskim i srodnim pravima, sud napravio jasnu razliku između proizvođača fonograma i izdavača.

Naime, na osnovu ugovora koji je Maskom zaključio s frontmenom Discipline kičme Dušanom Kojićem Kojom, Privredni sud u Beogradu je doneo prvostepenu presudu kojom je utvrđeno da Maskom, a ne PGP RTS, ima pravo da od OFPS (Organizacija proizvođača fonograma Srbije) ubira naknadu od fonograma Disciplina kčme.

U obrazloženju presude istaknuto je da je Koja originalni proizvođač fonograma, a da je PGP RTS bio samo izdavač fonograma na nosačima zvuka. Na osnovu toga pravo na naknadu za korišćenje fonograma, koje traje 50 godina, pripada Koji, odnosno Maskomu dok im traje ugovor s Kojom, a ne PGP-u, koji je svih ovih godina tu naknadu bez osnova ubirao.

Nakon donošenja presude Koja je kratko izjavio: "Očekivao sam ovakav ishod, ništa manje od toga."

Slobodan Nešović Loka, direktor Maskoma i osnivač nedavno predstavljenog Društva proizvođača fonograma “Matrica”, takođe je bio zadovoljan presudom.

“Ovo je istorijska presuda jer predstavlja kreiranje nove paradigme u kojoj će originalni vlasnici fonograma dobiti priliku da koriste svoju imovinu u skladu sa zakonom te će imati šire posledice jer će ohrabriti i ostale vlasnike fonograma da se izbore za svoja imovinska i ljudska prava. Simbolično je i to što je prvu pozitivnu presudu dobio baš Koja, a sve u skladu sa njegovim stihovima “Vreme je za pravdu, vreme je za istinu”, kazao je Nešović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja