PANTA REI: Filmski testament Ljubiše Samardžića
Foto: Dragan Kadić

Filmski centar Srbije odabrao 16 projekata koje će podržati

PANTA REI: Filmski testament Ljubiše Samardžića

Pop kultura -

Među ostvarenjima finansiranim iz budžeta biće dokumentarac „Panta rei“, u kom Samardžić govori o svom životu i tome kako su snimani istorijski spektakli

Nakon nekoliko meseci čekanja, Filmski centar Srbije konačno je objavio da će s budžetom većim od 200 miliona dinara podržati snimanje šest igranih i 10 dokumentarnih filmova. U narednim godinama na svetskim festivalima i u bioskopima gledaćemo nova igrana ostvarenja reditelja Nikole Ležaića „Religija noćnih šetnji“, Dragana Bjelogrlića „Čuvari formule“, Srdana Golubovića „Otac“ i Mladena Đorđevića „Ilijin povratak“. Na jesen, kao što je najavljeno, gledaćemo komediju „Jesen samuraja“ Danila Bećkovića, a sredstva za film „Stado“ dobio je Goran Gajić, suprug Mire Furlan, autor popularne serije „Vratiće se rode“.U kategoriji dokumentarca novac iz budžeta dobili su filmovi reditelja Mladena Matičevića, Ljubiše Samardžića, Darka Bajića, Ivana Šijaka, Milana Nikodijevića, Jovana Todorovića, Miline Trišić i Nade Spasojević, Jelene Maksimović i Dušana Grubina, kao i Jura Pavlovića. Proslavljeni glumac prošao je na konkursu s pričom „Panta rei“, koja je na neki način njegov testament. On nas kao narator i protagonista filma uvodi u svoj život, razmišljanja i osećanja, i priča nam o svom detinjstvu, počecima, kao i najplodonosnijim godinama svoje karijere i naše kinematografije.

Film istovremeno predstavlja prikaz jednog vremena i koristi obimnu arhivu, koja nas podseća na bogatu i kvalitetnu filmsku produkciju u Jugoslaviji i Srbiji danas. Sredstvima iz budžeta biće podržano i snimanje dokumentarca o Vladi Divljanu, kao i uspehu košarkaške reprezentacije Jugoslavije na Svetskom prvenstvu u Argentini, ali ne i priča o Draganu Stojkoviću Piksiju.Za razliku od prethodnih godina, nema nezadovoljnih autora, iako su odbijeni i Svetozar Cvetković, Goran Marković, Srđan Dragojević, Lazar Ristovski, kao i mlade snage poput Stefana Arsenijevića i Maje Miloš.Novi konkurs za finansiranje domaćih igranih filmova iz FCS najavili su za 22. avgust.

Više sreće drugi putFILMOVI POSLATI NA DORADUFilmovi koje je komisija preporučila da se prijave za konkurs za razvoj projekata su „Prvi milion“ Maje Miloš, „Nevidljivi“ Stefana Arsenijevića, „Gorske oči“ Pavla Vučkovića, „Amerika“ Salboča Tolnaija, „Kralj kuhinje“ Gvozdena Đurića, „Varanje gladi“ Nebojše Radosavljevića, „Brazde“ Vladimira Tagića, „Piksi“ Miloša Pušića, kao i „Pesma za Anu“ Igora Toholja i Ivice Vidanovića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track