MOJI ZOMBIJI KRENULI SU U PLJAČKU BANKE: Doktor za masku Miroslav Lakobrija!
Foto: Privatna Arhiva

Iza kulisa

MOJI ZOMBIJI KRENULI SU U PLJAČKU BANKE: Doktor za masku Miroslav Lakobrija!

Pop kultura -

Kao na filmu Radili smo „Zonu mrtvih“, a jedan od glumaca ostao je bez para, pa je morao da ode maskiran po novac. Situacija nije bila baš prijatna jer su mislili da je oživeo mrtvac

Miroslav Lakobrija je svetla budućnost srpskog filma.Bez njegovih sjajnih maski i efekata ne bi nam bila tako jeziva domaća ostvarenja „Zona mrtvih“ ili „Srpski film“, kao ni „Sveti Georgije ubiva aždahu“, na kojima je zapravo najviše iskazao svoj talenat.- Odmalena su me privlačili horor filmovi, ali i specijalni efekti. Nešto što je u početku bio hobi i kućni eksperiment, nastavilo je da živi svoj nezavisni život kroz moje filmove - tako su i nastali prvi treš horori, poput „Pacijent“, koji su samo igrom slučajeva počeli da dobijaju različita priznanja u zemlji i regionu - počinje priču Lakobrija.

Srpski film... Glave Sergeja Trifunovića, Ane Sakić i drugih
Srpski film... Glave Sergeja Trifunovića, Ane Sakić i drugih

On je snimio više od 20 filmova, ali je dobio priliku da radi i sa svetskim facama.- Moj posao ima uspone i padove, ali na kraju ostaju samo lepi trenuci. Dosad sam imao najbolju saradnju na turskom hororu „Magi“. U okviru tog projekta imao sam čast da sarađujem sa Stivenom Boldvinom i Majklom Medsenom. Pred snimanje sam dolazio u Boldvinovu prikolicu, zbog žurbe morao sam da mu napravim masku za pet minuta, a ona se pravi skoro pola sata - iskren je Miroslav.

Priprema za snimanje... Miroslav Lakobrija
Priprema za snimanje... Miroslav Lakobrija

Na jednom od snimanja njegovi zombiji umalo nisu optuženi za pokušaj pljačke banke.- Radili smo „Zonu mrtvih“ Milana Todorovića. Jedan od glavnih glumaca maskiran kao zombi ostao je bez para, pa je morao da ode u banku. Situacija nije bila baš prijatna, ali sreća da su pojedini Pančevci iz banke znali da je u pitanju snimanje filma, a ne živi mrtvaci, inače se stvar ne bi dobro završila po našeg glumca, a ni po bankare. Drugi je otišao korak dalje i nakon snimanja čak krenuo na svadbu. Kako se proveo, ne znam, ali mora da je svatovima bilo veselo - kroz osmeh kaže Lakobrija.

Težak za saradnju... Stiven Boldvin
Težak za saradnju... Stiven Boldvin

Od svih glumaca u najboljoj uspomeni mu je ostao fudbaler.- Erika Kantonu sam upoznao na snimanju hrvatskog filma „Anka“ Dejana Aćimovića. Veoma mi se dopao i kao čovek i kao glumac i moram da ga izdvojim kao nekog ko mi je ostavio najbolji utisak u dosadašnjoj karijeri - zaključuje Miroslav.

Mnogo krviTEŠKO JE BILO INSCENIRATI SEČU GLAVEMiroslavu je najteže bilo da radi „Srpski film“.- U sceni gde glumac Žika Todorović siluje ženu i odseca joj glavu mačetom, a krv lipti na sve strane, e tu smo se najviše namučili kad je reč o efektima. Pre snimanja bilo je potrebno uzeti otisak glumice Ane Sakić, gde smo morali da napravimo repliku celog tela. Tada smo potrošili više od 100 kg silikona. Na setu smo izvodili dva dana taj efekat. Mnogo puta smo ponavljali kadrove, ekipa je bila nervozna, toliko krvi je bilo da je moralo sve ispočetka da se briše - kaže Miroslav.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track