(KURIR TV) MIRNO MORE, KAPETANE: U suzama i jecajući glumci se oprostili od Mande
Foto: Nebojša Mandić

Biće sahranjen pored Bate i Gage

(KURIR TV) MIRNO MORE, KAPETANE: U suzama i jecajući glumci se oprostili od Mande

Pop kultura -

Komemoracija povodom smrti Milorada Mandića Manda održana je u Narodnom pozorištu, gde su se prijatelji, glumci i članovi porodice uz suze i jecaje oprostili od velikana srpskog glumišta. Komemoracija je počela izvođenjem pesme "S one strane duge".

Sahrana velikom glumcu biće danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, saopštilo je Pozorište "Boško Buha", na čijem čelu je bio. Opelo počinje u 13.30 u Crkvi Svetog Nikole na Novom groblju.

11.57 - Na scenu su izašla deca glumci iz pozorišta Boško Buha.

"Mi smo izgubljeni dečaci i uvek ćemo biti tvoji, kapetane. Hvala, pozdravljaju vas deca iz Nedođije", plačući i jecajući oprostili su se mladi glumci od svog kapetana dok je Narodnim pozorištem odjekivala pesma "Somewhere over the rainbow".

11.45 - Anica Dobra kroz suze, jecajući, rekla je da je ponosna što je radila s njim.

"On je moj ortak. Jednom smo imali scenu ljubljenja i on kaže: "Ajde da vežbamo". A ja neću. Dogovorimo se za Mandinu tehniku da muljamo na prazno. Kaže on meni: Nemoj da kažeš nikom da se nismo ljubili. Posle 20 godina, opet moj drug Manda mene ne tera. Tada je bilo snimanje filma "Ivkova slava". On je pevao "Nesanicu". Ajde prijatelji, kada čujemo tu pesmu, da mislimo na našeg Mandu kako se odmorio. On je uvek mislio na nas. Onima koji sanjaju je najteže. U njegovim plavim očima krile su se tajne nebeske. Hvala što si nas čuvao, a izvini što mi nismo mogli da sačuvamo tebe. Dragi dobri Mando, slava ti za sve što si nam dao", jedva je plačući rekla Anica Dobra.

11.32 - Radoš Bajić je rekao da mu se Manda žalio da je veoma umoran."Nebesko sazvežđe glumaca danas postaje bogatije. U Petlovcu su se oglasila crkvena zvona. U Beogradu neverica. Otišao u večnost. Otišao je prerano u punom uzletu. Dan pre smrti palili smo sveće za najmilije i decu", rekao je plačući Radoš.

11.25 - Goran Jevtić je rekao da mu je bila čast što je radio sa glumcem kakav je bio Manda.

Foto Nebojša Mandić
Foto Nebojša Mandić

"On trči, a mi ga jedva stižemo. Uvek se smejao i stalno u trci i stalno mu je bilo bitno kako smo mi. Nadam se da smo uradili sve kako treba. Hvala ti što si nam dozvolio da budemo tvoja porodica. Ti si naš kapetan, naš Petar Pan, večiti dečak! Zbogom, kapetane", rekao je Jevtić.

Foto Nebojša Mandić
Foto Nebojša Mandić

11.20 - Pročitan je i telegram Novaka Đokovića koji je porodici izjavio saučešće. "Bila je čast poznavati takvog čoveka i glumca. Saučešće porodici", pisalo je u telegramu.

11.15 - Od Mande se oprostio Vladan Velisavljević, sekretar za kulturu: "Bio je lider kulturnog života. Verovao je u rekonstruisanje svoje kuće i prikupio je velika donatirska sredstva. Na takvim ljudima leži sve. Njegovu viziju ćemo uzeti kao amanet".

11.10 - "Manda će trajati zauvek. On pripada eliti glumišta, ali pre svega pozorištu Boško Buha. Bio je za sve nas fantastičan, za svu decu, a najmanje za sebe. Svi znamo koliko se davao. Nećemo da verujemo u scensku smrt, mi smo glumci, mi to možemo nadmašiti. Samo ću reći: Mirno more, kapetane", rekao je reditelj Milan Karadžić.

10.36 - Na komemoraciju Miloradu Mandiću Mandi u Narodnom pozorištu pristižu kolege, prijatelji Dragan Bjelogrlić, Dragan Petrović Pele, Nikola Kojo, Nenad Okanović, Dragan Vujić Vujke, Dejan Lutkić, Ljiljana Stjepanović, Feđa Stojanović, Mirka Vasiljević, Boda Ninković i niko ne može da zaustavi suze.

Milorad Mandić Manda (1961-2016) preminuo je u sredu, nakon što mu je pozlilo tokom izvođenja predstave "Petar Pan" u Ustanovi kulture "Vuk Karadžić"."Manda je zaspao u kostimu Kapetana Kuke, ali mi znamo da je on bio Petar Pan, večiti dečak koji je mnogo želeo, mnogo sanjao i koji je neprestano leteo. Zato ipak i dalje ne verujemo da nije više sa nama, i obraćamo mu se direktno, jer znamo da može da nas čuje: Mando, hvala ti, volimo te i čuvaćemo te! I čuvaćemo naše pozorište", napisao je povodom iznenadne smrti svog upravnika ansambl pozorišta "Boško Buha".

Od Mandića su se prethodnih dana oprštale kolege i prijatelji sa nevericom primajući vest o njegovoj preranoj smrti."Milorad Mandić - Manda bio je izuzetan, neponovljiv i veliki majstor glumačke umetnosti", istkla je ekipa serije "Selo gori, a baba se češlja" na čelu sa rediteljem i glumcem Radošom Bajićem.Dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović će pamtiti Mandića po optimizmu i vedrini koje je iskazivao pri svakom susretu.Voljeni Manda bio je heroj detinstva glumca Bojana Perića, ali i generacija dece koja su odrastala uz njegovu emisiju "S one strane duge" i pozorišne predstave.Rečima "s one strane tuge" Branislav Trifunović izrazio je svoje žaljenje za kolegom, a glumica Marijana Mićić napisala je na svom tviter profilu: "Bože, ima li kraja?!", aludirajući na činjenicu da su nas u kratkom vremenskom periodu napustili i Dragan Nikolić, Velimir Bata Živojinović i Marinko Madžgalj.

Mandić je rođen 3. maja 1961. na Dušanovcu, a odrastao je na Novom Beogradu. Diplomirao je glumu na Fakultteu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Vladimira Jevtovića.Kao mlad glumac igrao je u seriji "Vuk Karadžić" pored Mikija Manojlovića i Aleksandra Berčeka, a tada ga je, kako je jednom prilikom rekao, reditelj te monumentalne serije Djorđe Kadijević, naučio da samo onaj ko čeka može da se bavi glumom.On je dočekao brojne uloge u filmu, seriji i pozorištu, među kojima će se pamtiti njegovi likovi i replike u filmovima "Lepa sela, lepo gore", "Ivkova slava", "Mrtav ladan", "Pljačka Trećeg rajha", "Točkovi", "Tri palme za dve bitange i ribicu", "Braća po materi", te u serijama "Selo gori, a baba se češlja", "Ravna gora", "Jagodići", "Bolji život".Vodeći popularni šou "S one strane duge", tokom devedesetih godina, postao je televizijska ikona za decu, koju je opčinio pitanjem "Da li si se zaljubiška?", a na koju je trebalo odgovoriti sa "tamba" ili "lamba", odnosno da ili ne.

Foto Aleksandar Jovanović
Foto Aleksandar Jovanović

Gluma je za Mandića bila beskrajno traganje za pravom merom kojom će graditi lik koji tumači, a aplauz publike, komentar slučajnog prolaznika doživljavao je kao nešto što puni baterije glumca."Po meni je suština da napraviš nešto što će da ostane generacijama. Ne kao uzor ili ikona, nego da bude ideja na kojoj će se posle graditi. I kao čovek i kao glumac moram da budem iskren i otvoren, nema nikakvih tajni, nema skrivenih namera. Biti licemer u ovom poslu je katastrofa. Ili ga radiš ili ne radiš. Kad me sretne neko ko je pre dvadeset godina pratio dečju emisiju koju sam radio, prvo me zabrine koliko sam mator, a onda me vrati u to vreme kad sam bio mlad, i bude mi drago. Vidim da je i on zapamtio nešto, jer sam nesebično delio svoja iskustva sa svima," napisao je Mandić o sebi.Na svojoj matičnoj i na mnogim drugim scenama odigrao je više od 30 pozorišnih komada, snimio preko 20 igranih filmova i više od 15 TV serijala.Pored godišnjih nagrada svoje kuće, dobitnik je i Zlatnog ćurana na festivalu "Dani komedije" u Jagodini, dve nagrade "Joakim Vujuć", Zlatne značke Kulturno prosvetne zajednice Beograda, a 6. juna ove godine mu je dodeljena Plaketa Jugoslovenske kinoteke za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track