ONI DIŽU ČELO, ONI KROČE SMELO: 10 najopasnjih filmskih partizana! Niko se sa njima šalio nije!
Foto: Jutjub

Heroji

ONI DIŽU ČELO, ONI KROČE SMELO: 10 najopasnjih filmskih partizana! Niko se sa njima šalio nije!

Pop kultura -

Radnju "pravog" partizanskog filma možete otprilike svesti na tri faze: stigli Nemci, stigao partizan, zbogom Nemci.

Neki će se možda odlučiti za "antifašističke filmove" jer su "ozbiljniji" i vredniji kao istorijski dokument, ali ako ćemo baš iskreno, ipak se radije odlučujemo za one najtrešerskije jer su zabavniji.Puka jeftina propaganda, slepo idealizovanje i junačenje lišeno nijansi. Ukratko, partizani su junaci, a svi ostali banda i monstrumi vođeni pogrešnim ideologijama. Jedini lek? Kiša metaka.Stoga, odlučili smo da se prisetimo "jugoslovenskog vesterna" i izabrati najopasnije likove.Tihi (Vojislav Brajović)Prle je bio omiljen, ali Tihi je bio centralna figura. Junak. Iako je imao i vedru stranu, on je bio "onaj ozbiljni", glas razuma i mozak operacije. Lik na kojeg se oslanjate kad zagusti.Štaviše, Tihi je jedini ispravnjak i pravi vođa, a bio je okružen sumnjivom ekipom.Ali imao je svoju publiku. Kao što je i sam Brajović rekao - devojke su volele Prleta, a njihove mame Tihog.

Prle (Dragan Nikolić)Od svih filmskih partizana, teško je pronaći većeg šarmera od Prleta. On nije ubijao samo oružjem, ubijao je i šarmom... I onim solo oficirskim brkom.

I dok je Tihi onaj razumniji i stabilniji deo dinamičnog dua, Prle je ono što narod stvarno voli. On je hrabar, nepredvidljiv, duhovit, dobar drug i kao što možemo videti u videu ispod - osvajač.Iako je legenda jugoslovenskog filma i jedan od ponajboljih glumaca ovih prostora, kada je Nikolić preminuo mnogi su mediji u naslovu istakli upravo ovu ulogu.

Mirko (Vladimir Radenković) i Slavko (Dragan Radonjić)Puno pre nego su Marvelovi junaci žarili i palili, jugoslovenskom stripovskom scenom suvereno su vladali mini partizani sa sada već legendarnim šestim čulom koje predviđa metke.U redu, ne možemo reći da su "super partizani", ali ako u obzir uzmemo da se radi o partizanskom filmu, valja se zapitati koji partizan nije super.Radi se o jedinom jugoslovenskom filmu nastalom prema stripu, ali u isto vreme i filmu koji se nije svideo autoru Desimiru Žižoviću koji je film nazvao "nerealističnim" i izjavio da je potpuno upropastio strip.

Vlado (Yul Brynner)O "Bitki na Neretvi" napisalo se sve što se napisati može jer radi se o najvećem partizanskom spektaklu svih vremena.Nominovan za Oskara, najveći spektakl tog vremena, glume svi, glume domaće zvezde, glume strane zvezde, glumi JNA, plakat je radio Pikaso, najgledaniji film s ovog prostora, a u glavnoj ulozi je ni više ni manje nego Jul Briner u ulozi partizana s najnespektakularnijim imenom svih vremena - Vlado.Ovog rusko-američko-partizanskog super stara moramo spomenuti jer Barton možda jeste zaigrao najpartizana Tita, ali Briner se pojavio u filmu u kojem je pokokano najviše nacista. Njih čak 240.

Petar Horvat (Žarko Laušević)Petar Horvat iz "Oficira s ružom" možda nikad neće biti ime koje se pamti jer nema litara krvi i hiljada ispaljenih metaka, a i radnja se odvija nakon Drugog svetskog rata. Ipak, Žarku Lauševiću moramo odati počast jer na listi imamo hrabre partizane, tihe partizane, glasne partizane, duhovite partizane i mini partizane, ali Petar, Petar je romantični partizan koji uspeva da isposluje partizanski ljubavni trougao sa Ksenijom Pajić i Draganom Mrkić.

Dve žene u isto vreme plus jedna legendarna partizanska lezbijska scena? Ne budimo ludi, ovaj partizan zaslužio je mesto na listi. Ako zbog ničeg drugog onda zbog jedne divne scene.

Boško Buha (Ivan Kojundžić)Čak i da nema filma, Boško Buha bio bi jedna od najvećih ikona Drugog svetskog rata u Jugoslaviji. Barem bi tako i dalje pisalo u Vikipediji.Uglavnom, mitu o 15-godišnjem bombašu iz Gradine samo je pomogao za klasično partizansko stvaralaštvo iznenađujuće kvalitetan film Branka Bauera iz 1978.Mali bombaš od prave legende pretvorio se u jednog od omiljenih filmskih likova, a sam Kojundžić koji danas radi kao spiker na Hrvatskom radiju, rekao je: "Taj film ima jednu duboko ljudsku, duboko humanu poruku i snimljen je na način koji je pristupačan generacijama klinaca koji sad imaju desetak-petnaest godina, pa i više. Mislim da će tako biti i u budućnosti. Zapravo, poruka filma je potresna, film se najviše fokusira na decu u ratu, na to kako su odjednom i na brzinu morali postati odrasli, kako su morali postati ljudi, brinuti se o sebi, o svojim porodicama, prijateljima. Čini mi se da je ta humana poruka ono što ljude privlači i dalje."

Ilija Kapara (Pavle Vujisić)U potrazi za facom okorelog partizančine ne treba tražiti dalje od legendarnog Pavla Vujisića koji se, baš poput Bate i Borisa, pojavio u gotovo svakom poštenom partizanskom filmu. Da, mogli smo ga uvrstiti i zbog uloge nezaboravnog Joce koji bi na kraju svake epizode "Otpisanih" bacio po neku mudrost, ali odlučili smo se za "Mačak pod šljemom".Ipak, Vujisić je ovdje hrabri drvoseča kojeg zovu Mačak, a ako vam već to nije dovoljno, ne možete zanemariti taj element "everymana" koji, kada dužnost pozove, postaje junak.Rečenica "Mačak sa svojom neobičnom četom hrabro se upušta u ratne operacije pri čemu često upadaju u nevolje, pa i komične situacije" toliko je moćna da je 16 godina kasnije snimljena serija s Miodragom Krivokapićem u glavnoj ulozi.

Valter (Bata Živojinović)Hajrudin Krvavac je "to" ime. The ime partizanskog treša. A "Valter brani Sarajevo" je njegovo remek delo. Magnum opus. Ujedno je reč i o jednoj od najpoznatijoj ulozi legendarnog Bate Živojinovića.Bata je o ulozi Valtera rekao: "Vidite, kako vreme prolazi, sve se zaboravi, ostaje Valter. I kod nas i napolju. O Kini da i ne govorimo. Kinezi su se identifikovali s Valterom.Vladimir Perić - Valter stvarno je postojao, ali ako znate bilo šta o Hajrudinu Krvavcu, verovatno vam je jasno da ta dva Valtera dele samo ime. Sve ostalo je suludo preterivanje bez repa i glave, ali u isto vreme mega uspešno preterivanje koje je toliko dobro da je preraslo granice, osvojilo Kinu i ušlo u legendu.Milijardu i po gledaoca pogledalo je ovaj film. Treba li još šta dodati?

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track