TURSKI REDITELJ SALI SALINI: Cune mi je otkrio tajnu sevdaha!
Foto: Aleksandar Jovanović

SKENER! Muzika Balkana kroz vizir turskog reditelja

TURSKI REDITELJ SALI SALINI: Cune mi je otkrio tajnu sevdaha!

Pop kultura -

Bio je bolestan, pa su mi njegovi najbliži savetovali da ne idem. Iako nikom nije bilo dozvoljeno da ga poseti, primio me je i imali smo dragocen razgovor, otkriva Sali Salini

Turski reditelj Sali Salini imao je svetsku premijeru filma „Sevdalinka: Alhemija duše“ na festivalu muzičkog dokumentarnog filma „Dok‘n‘Ritam“.Ovo ostvarenje inače je drugi deo trilogije o balkanskoj muzici nakon „Drmaj trubom“, koji je snimljen pre nekoliko godina u Guči.Ujedinjuje Balkan- Najvažnije godine detinjstva proveo sam u Prijepolju. Već 20 godina živim u Turskoj, ali u Beogradu sam često jer mi je žena odavde. Balkan nosim sa sobom i otuda ta želja - kaže Salini na tečnom srpskom i nastavlja:- Želeo sam da, kao neko ko inače ne sluša ovu muziku, prikažem svetu šta je to što osetiš kad dođeš na ove prostore i čuješ trubu ili sevdalinku. Cilj mi je bio da pokažem da muzika spaja ljude na Balkanu i koliko smo svi isti.

Živa enciklopedija... Cune Gojković
Živa enciklopedija... Cune Gojković

Prvi deo trilogije sniman je najviše u Dragačevu.- Kada sam predstavio svoj film u svetu, svi su poludeli za Gučom. Tada sam uvideo koliko je malo reklamirano dobro iz Srbije. Ali ko to da radi kad su političari nesposobni i nekreativni - smatra Salini.Reditelj objašnjava da sevdalinka simbolično spaja narode na Balkanu.- Politika je ta koja nabija razlike i sukobe jer tako opstaje. Niko ne poriče da je sevdalinka ponikla u bošnjačkim muslimanskim avlijama. Međutim, kada je izašla odatle, jer je imala tu jačinu, taj duh koji poseduje i svaki Balkanac, postala je nešto što pripada svima - objašnjava Sali i kaže da su zato u stvaranju ovog filma učestvovali i Hanka Paldum i Merima Njegomir, kao i Nedžad Salković i Miroslav Ilić i Zvonko Bogdan, ali i Rambo Amadeus i Nele Karajlić.Primljen kao bratJedan od učesnika bio je i Predrag Cune Gojković.- Kada sam snimao, želeo sam da radim samo s najboljima. Zato sam morao da imam i Cuneta. Međutim, on je tada već bio mnogo bolestan i svi, pa i njegovi najbliži, savetovali su mi da ne idem. Nijednoj televiziji nisu dali da uđu, samo meni. Cune me je primio i snimili smo odličan materijal - otkriva Salini.Treći dao biće o vojvođanskim tamburicama.- Ova tri instrumenta su kao dijamant koji se brusio godinama dok nije dostigao maksimum. Oni maju energiju kojoj ni svet ne može da odoli - to je balkanski duh - završava reditelj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track