NAPUSTILA NAS JOŠ JEDNA LEGENDA: Preminuo Bad Spenser
Foto: Profimedia

NAPUSTILA NAS JOŠ JEDNA LEGENDA: Preminuo Bad Spenser

Pop kultura -

Legendarni glumac i zvezda špageti vesterna umro je u 87. godini.

Vest o smrti objavljena je na njegovoj zvaničnoj Fejsbuk stranici, gde se navodi da Bad Spenser "leti svoje zadnje putovanje".

OVAKO JE BAD SPENSER GOVORIO PRED SMRT:Činio sam greške sa ženama i prijateljima, ne plašim se smrti

Fanovi su u šoku počeli da ostavljaju oproštajne poruke na društvenim mrežama.

Plivač, glumac, razbijač

Bad Spenser rođen je 31. oktobra 1929. kao Karlo Pedersoli, a tokom karijere proslavio se ulogama u na ovim prostorima popularnim akcionim komedijama u kojima se često pojavljivao sa svojim filmskim partnerom Terensom Hilom.

Popularni dvojac se tokom godina pojavio u više od 20 filmova koje su ponekad i producirali i režirali."Terens mi je kao brat, a braća se ponekad ne slažu i mogu međusobno da idu na živce jedan drugom. To je vidljivo i u našim filmovima, ali zna da uvek može da se osloni na mene baš kao i ja na njega. Obožavamo da radimo zajedno pa smo verovatno zato i snimili toliko zajedničkih filmova", rekao je Spenser u jednom od intervjua.

Spenser karijeru nije započeo kao glumac već je prvo bio poznati profesionalni plivač, a prvi je Italijan koji je isplivao 100 metara slobodnim stilom za manje od minute. To mu je pošlo za rukom 1959., a končano vreme bilo je 59,5 sekundi.

Na Mediteranskim igrama 1951. osvojio je srebrnu medalju u toj disciplini. Godinu dana kasnije učestvovao je u Letnim olimpijskim igrama u Helsinkiju i tada je dogurao do finala. Bavio se i vaterpolom, ali njega je plivačka karijera naglo završila 1957.

Bog oprašta, Spenser ne

Međutim, paralelno sa sportom okušao se i u glumačkim vodama. Isprva u manjim ulogama, a tako je bilo sve do kraja šezdesetih. Svog budućeg filmskog partnera Terena Hila ili Marija Đirotija upoznao je 1959. na setu "Hannibala".

Ipak, prvi "pravi" film bio je špageti vestern "God Forgives... I Don't!" Đuzepea Kolicija iz 1967. kad su, kako bi se približili američkom tržištu, imena po prvi puta promenili u Bad Spenser i Terens Hil.

Pad popularnosti i kratki ulazak u politiku

Spenser je bio velika zvezda u Evropi, ali popularnost je počela da pada tokom osamdesetih, a do devedesetih Spenser se gotovo u potpunosti prebacio na TV gde je najpopularnija uloga ona u akcionom filmu "Extralarge".

"U životu nisam bio samo tri stvari - baletan, džokej i političar. Budući da prva dva posla ne dolaze u obzir, baciću se u politiku", rekao je 2005. kada se priključio Berluskonijevoj stranci Forca Italia, ali ta je epizoda završila neslavno i mnogi su mu zamerali što je uopšte dopustio da mu tzv. "šoubiz politika" naruši ugled.

Spenser je 1960. oženio Mariju Amato, a zajedno su imali troje dece.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja