NIŠVIL: Miša Blam dobio ulicu na tvrđavi
Foto: Milica Milovanović

Država se ogrešila, Nišvil je ispravio grešku

NIŠVIL: Miša Blam dobio ulicu na tvrđavi

Pop kultura -

Muzičar nije sahranjen u Aleji velikana, gde mu je bilo mesto, a direktor džez festivala Ivan Blagojević pokušao je da se na neki način oduži legendarnom kontrabasisti

Postavljanjem table s imenom Miše Blama u Niškoj tvrđavi, gde je juče počeo Nišvil, Ivan Blagojević, direktor festivala, odao je počast velikanu džeza.

- Miši se država nije odužila na adekvatan način za ono što je učinio za muziku i pronošenje imena Srbije po svetu. Nije sahranjen u Aleji velikana, gde mu je bilo mesto, nismo bili zadovoljni izborom ulica koje su nam bile ponuđene da u Nišu ponesu njegovo ime, pa smo odlučili da mu se mi odužimo u ime svih. Glavna ulica koja vodi u tvrđavu od danas će biti koridor Miše Blama. Danas postavljamo tablu s njegovim imenom, a očekujemo da će ova naša odluka biti potvrđena na nekoj od narednih sednica Komisije za imenovanje ulica - kazao je Blagojević.

Zaboravljen... Miša Blam
Zaboravljen... Miša Blam

On je izrazio žaljenje što, kako je rekao, ljudi koji stvaraju muziku, osnivaju festivale i formiraju pozitivan imidž svoje zemlje nisu priznati ni nagrađeni za to što rade.- Tretman Nišvil festivala tokom prethodnih godina dokaz je za to da je kultura nisko na lestvici interesovanja onih koji treba da brinu o njoj. Mislim da mogu potpuno argumentovano da tvrdim da je mandat Ivana Tasovca bio jedan vakuum što se kulture i Nišvila tiče. Zahvaljujući njemu mi smo u dugovima jer nije ispoštovao odluku svog prethodnika Bratislava Petkovića o isplati tri miliona dinara. Zahvaljujući njemu dugove iz tog perioda vučemo i danas - rekao je Blagojević i izrazio očekivanje da s novim ministrom dolaze i bolja vremena za niški džez festival.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja