(VIDEO) 32 GODINE OD SMRTI DUŠKA RADOVIĆA: Naše malo može biti mnogo za one koji nemaju nimalo
Foto: Printskrin

Svaki dan mu se iznova divimo

(VIDEO) 32 GODINE OD SMRTI DUŠKA RADOVIĆA: Naše malo može biti mnogo za one koji nemaju nimalo

Pop kultura -

Duško Radović, književnik čije citate najčešće citiramo i čijim slovima se neprestano iznova divimo, umro je na današnji dan, pre 32 godine.

Radović je rođen 29. novembra 1922. u Nišu, a preminuo je 16. avgusta 1984. godine u Beogradu.

Radović je aforizmima budio Beograđane kao voditelj i urednik radija Studio B.

Aforizmi, koje je nudio kao na kašičicu, samo pet u svakoj emisiji, poput: Ko je imao sreće da se jutros probudi u Beogradu, može smatrati da je za danas dovoljno postigao u životu. Svako dalje insistiranje na još nečemu, bilo bi neskromno; kasnije su objavljeni u tri knjige "Beograde dobro jutro".

Dečje pozorište u Beogradu nosi njegovo ime. Spomen biste su mu postavljene u rodnom Nišu i Beogradu -ispred zgrade Beograđanke s koje je, iz radija Studio B, aforizmima budio ovaj grad.

Podsetimo se nekih od njegovih najlepših aforizama:

"Volite se i kad niste zajedno, to je prava ljubav. Ko ume da se voli samo kad je zajedno, taj ne pravi pitanje sa kim je."

"Naše malo može biti mnogo za one koji nemaju nimalo."

"Život prolazi, a mi ne znamo šta bismo s njim. Mrzi nas ili ne umemo da živimo. Najradije bismo ga ustupili nekom drugom i uživali gledajući kako je lep naš život kad ga drugi žive."

"Pre nego što krenete da tražite sreću, proverite – možda ste već srećni. Sreća je mala, obična i neupadljiva i mnogi ne umeju da je vide."

"Juče je jedan roditelj zavapio na roditeljskom sastanku: "Dajte mi dobro dete, pa ćete videti kakav sam ja otac!""

"Da je vaša žena nešto vredela, udala bi se za nekog drugog, ne bi čekala vas."

"Ako vam ne ide škola, udajte se. Ako ne možete da nađete posao, rodite dete. Manji problemi se uspešno rešavaju većim."

"Pre nego što popravite svet, popravite česmu u svom stanu. Svet bi bio mnogo srećniji i lepši kad bi svako samo popravio česmu ili makar zube."

"Neka su nam lekari živi i zdravi! Da nije njih, mnogi od nas ne bi imali pred kim da se skinu, niti bi imao ko da nas pipne."

"Ulažite u stomak! To ulaganje daje brze i vidljive rezultate. Ulaganje u glavu je dugoročno i neizvesno." "Tucite svoju decu čim primetite da počinju da liče na vas."

"Da li bi ljudi mogli biti bolji? Mogli bi, ali niko neće prvi da počne. Svi imaju loša iskustva. Nismo li se malo puta zaklinjali da ćemo biti bolji? I neki stvarno postanu bolji, pa ispadaju naivni. Jer su oni drugi - postali još gori."

Poslušajte jednu od emisija "Beograde, dobro jutro":

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track