EMIR KUSTURICA KRENUO PO DRUGOG LAVA: Gledao sam film, biće SUZA!
Foto: Profimedia

Bijenale u Venecije

EMIR KUSTURICA KRENUO PO DRUGOG LAVA: Gledao sam film, biće SUZA!

Pop kultura -

U trku za Zlatnog lava na velika vrata festivala filma u Veneciji Kusturica ambiciozno ulazi kao reditelj, scenarista i glumac sa ostvarenjem „Na mlečnom putu“, ljubavnoj priči o ratu i ljubavi s Monikom Beluči u glavnoj ulozi, nastaloj po pripoveci iz knjige „U zmijskom zagrljaju“.

Crna mačka, beli mačor 1998. nagrada za režiju
Crna mačka, beli mačor 1998. nagrada za režiju

Navala na Srbina

Film će premijerno biti prikazan 9. septembra- Već nedeljama vlada ogromno interesovanje za razgovor s tvorcem remek-dela poput „Podzemlja“, „Oca na službenom putu“ i „Sjećaš li se Doli Bel“, za koji je Kusturica osvojio Zlatnog lava 1981. kao najbolji debitant. Čini se da godinama nije bilo više zahteva i zakazivanja intervjua s našim rediteljem. Mi smo presrećni zbog njegovog povratka - ispričali su iz pres-službe Bijenala, odseka za film. Frančeska, glavna za saradnju s medijima, nije mogla da prećuti da među kuloarima kruži priča da se upravo naš reditelj nalazi na listi favorita.Kusturičin prijatelj koji je odgledao film samo potvrđuje da će publika i kritika biti zadovoljne.- Biće suza, naročito na kraju, to je sve što mogu da vam kažem - poručio je jedan od njih koji su imali priliku da vide ostvarenje pre svetske premijere.

Sjećaš li se Doli Bel? 1981. Zlatni lav
Sjećaš li se Doli Bel? 1981. Zlatni lav

Reditelj koji je 1992. oživeo zaboravljenog Džerija Luisa, ponudivši mu ulogu u kultnom filmu „Arizona Dream“, i ponosni nosilac više od 20 filmskih nagrada, mesec dana pred premijeru filma u Veneciji najavio je da se povlači, ne kao reditelj, već kao neko ko ne želi više da se takmiči. Tokom 11 dana festivala, od sinoć do 10. septembra, biće prikazano 57 premijera u tri zvanična programa, a u trci za Zlatnog lava nadmetaće se 20 filmova. Među pretendentima za nagradu su, pored Kusturice, autori Andrej Končalovski, Terens Malik, Vim Venders i mnogi drugi. Autor kultnog filma „Pariz Teksas“ ove godine nastupiće s filmom koji je rađen po knjizi čuvenog austrijskog književnika Petera Handkea. Na festivalu neće biti klasičnog glamura, jer organizatori saosećaju sa žrtvama nedavnih zemljotresa. Izostale su svečana večera i žurka na plaži.Impozantni gostiVeliko interesovanje je i za trenutno najtraženijom glumicom švedskog porekla Alisijom Vikander (osvojila Oskara za „Dankinju“), kao i njenim filmskim, ali i privatnim partnerom Majklom Fasbinderom, koji ove godine u Veneciji predstavljaju film „Svetlo među okeanima“.

Na mlečnom putu 2016.
Na mlečnom putu 2016.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track