NEĆE DA ISPUNE NI OČEVU POSLEDNJU ŽELJU: Naslednik Miše Blama o amanetu svog oca!
Foto: Dragana Udovičić

Emotivna ispovest

NEĆE DA ISPUNE NI OČEVU POSLEDNJU ŽELJU: Naslednik Miše Blama o amanetu svog oca!

Pop kultura -

Tužno je što nema odziva na ideju da Srbija dobije džez muzej. Obratili smo se Ministarstvu kulture, premijeru i Siniši Malom za pomoć, kaže Markus Blam

Poslednja želja Miše Blama bila je da Beograd i Srbija dobiju džez muzej u kome će biti izloženi eksponati koje je prikupljao za života.Dve godine od njegove smrti umetnikov najstariji sin Markus pokušava da ispuni amanet koji mu je ostavio otac, ali od vlasti u gradu i republici nema odgovora i pomoći.

U Srbiji se svirao džez- Srbija je začetnik džeza u Evropi, a mnogi to i ne znaju. Još 1927. godine prvi džez orkestar Miki napravio je moj deda Rafael. Tužno je što nema odziva na ideju da Srbija dobije džez muzej. Obratili smo se Ministarstvu kulture Ivanu Tasovcu (oni nemaju prostorije), poslali smo pismo premijeru Aleksandru Vučiću, Jevrejskoj opštini i Kući legata, a s Gradom smo razgovarali posredno preko ljudi koji imaju kontakt sa Sinišom Malim - započinje priču Markus Blam.On ne odustaje od svog cilja i nada se da će se stvar pomeriti s mrtve tačke.- Sve se završavalo samo na pričama, a od premijera nisam dobio odgovor. Pojavio se članak u novinama da Grad otvara muzej Miše Blama, a ja nisam u kontaktu s njima. Čuo sam da je navodno sve stalo zbog izbora i mnogo bitnijih stvari od kulture. Od nekog novembra prošle godine nemam kontakt s posrednicima koji su bliski Siniši Malom.

Vredni darovi iz svetaMišinu ideju da se otvori džez muzej u Srbiji podržala je i najmoćnija žena u Evropi Angela Merkel.- Pokojni violinista iz Nemačke Hanes Bekman do smrti je vikao da se digne muzej. Održao je tri donatorska koncerta u Nemačkoj koja je posvetio mom ocu. Bio je profesor u Minhenu, a gost i donator bila je Angela Merkel - priča Blam.Markus nam pokazuje neke od eksponata koji će biti izloženi i dostupni javnosti, a danas se čuvaju od propadanja na nekoliko lokacija u Beogradu.- Imamo oko 110.000 albuma, što je prilika da se u 420 dana ne ponovi ista pesma. Posebno se izdvaja ploča iz 1939. godine, na kojoj je moj deda svirao Hitleru pod imenom Raka Blamović jer bi pod drugim imenom verovatno završio u logoru, a ne na koncertu. Vođa Rajha je prisustvovao snimanju tih pesama - kroz omeh kaže naš sagovornik.Deo postavke biće i pokloni od državnika iz celog sveta.- Publika će videti i lautu, poklon od Sadama Huseina s fotografijom i potpisom poznatog majstora. Biće tu i štap kraljice Elizabete i mnogo fotografija s potpisima svetskih faca. Očeva želja je da to bude jedan živ prostor. Ideju su podržali i glumci Predrag Ejdus i Petar Božović. Otvaraju se razni muzeji, a za jedan džez muzej nema tih 100 ili 200 kvadrata - zaključuje Markus Blam.

Vredan eksponatVRATIO KOKARDU VOJVODE ĐUJIĆA Miša Blam svirao je za razne političare, ali je posebno pamtio susret s četničkim vojvodom Momčilom Đujićem.- Došao je na njegov nastup u Čikagu. Nakon koncerta su se poljubili tri puta. Poklonio mu je svoju kokardu i rekao da je vrati u Srbiju. Poručio je da prenese poruku da tokom rata njegovi nikad nisu vršili klanja nad Srbima i Jevrejima - kaže Markus.

Neobična pojavaU ZAGREBU ĆE PRE DOBITI ULICU Za razliku od Beograda, postoji inicijativa da jedna ulica u hrvatskoj prestonici nosi ime Mihailo Miša Blam.- U Zagrebu je pokrenuta priča da moj otac treba da dobije ulicu. U vreme Jugoslavije u glavnom gradu Hrvatske držao je džez akademiju. Nisam se dovoljno bavio time zašto njegov Beograd nema ulicu Miša Blam. Bilo im je važnije da deo Ulice Jovana Jovanovića Zmaja nazovu po kraljici Dragi, koja je bitna figura za neku seriju.

Manje poznate činjenice iz biografije Miše Blamapet puta se ženioceo život proveo kao podstanarizašao da svira Titu džez u dva sata posle ponoćibolovao od Kronove bolestijedva preživeo zemljotres u društvu Šabana Šaulića

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track