EMIR KUSTURICA ZA KURIR: Uz moj film i muškarci zaplaču!
Foto: Profimedia

Slavni reditelj pred svetsku premijeru u Veneciji

EMIR KUSTURICA ZA KURIR: Uz moj film i muškarci zaplaču!

Pop kultura -

„Na mlečnom putu“ je drama, u kojoj se suza pusti a da ne stigneš ni da se okreneš. Ispao je bolje nego što sam i sam očekivao

- Kad sam prvi put bio na festivalu u Veneciji i kad su moji drugari, negde na brodu daleko na Atlantiku, na vestima čuli kako se ponavlja moje ime, mislili su da sam negde opljačkao neku banku i da sam zapao u tešku nevolju.Zapravo, dobio sam nagradu - ovako se u razgovoru za Kurir Emir Kusturica priseća svog debija davne 1981. godine u Veneciji, u koju ponovo stiže sada, prvi put posle 18 godina!

Biće i svadbe... Monika postala srpska snajka
Biće i svadbe... Monika postala srpska snajka

Tri dana pred put u Veneciju, gde će 9. septembra premijerno biti prikazan njegov film „Na mlečnom putu“, Kusturica kaže da je i za njega „čudno kako mu se ovaj film sve vreme otimao iz ruku i kako je, kako je vreme prolazilo, sve više dobijao na snazi centralne priče“.

- To su čuda koja film pripremi, te osobi samo preostaje da bude srećna kad se to desi. To je sad jedna vrlo snažna drama, u kojoj se suza pusti, a da ne stigneš ni da se okreneš. Koncentrisana je na priču nesrećnog čoveka i žene koja traži da promeni identitet, a u stvari, kad to pokuša, stignu je zloglasni specijalci, koji, umesto da ubiju nju, ubiju sve druge, a ljubavna priča se razvija u begu. I pošto je kraj priče zapravo tragičan, onda glavni junak posveti život samo jednoj stvari - toj ljubavi - kaže Kusturica za Kurir, tri dana pred odlazak u Veneciju na premijeru svog novog filma.

- U jednoj od Foknerovih knjiga postoji jedna njegova sjajna rečenica. Neki čovek imao je ljubavnicu, i to u vreme kad se to nije smelo. Hteo je da se ubije, a onda se setio da je katolik, te se nije ubio. Onda mu je jedna žena šapnula isto ono što stoji u mom filmu: „Budalo, da se ubiješ pa da nema ko da se seća te žene i te ljubavi“ - kaže Kusta i dodaje:

- „Na mlečnom putu“ je tek juče završen, a imali smo na raznim portalima, televizijama, naročito ovde u Republici Srpskoj, još pre pola godine majstore koji su opisivali kako je moj film odbijen u Kanu. Hoću da skrenem pažnju da proces jednog filma koji je toliko dug može da izazove veliki bes i veliku zavist, a on evo stiže u Veneciju 9. septembra, i to bolji nego što sam i sam očekivao.Reditelj, iako već ima dve nagrade u Veneciji, putuje na festival bez velikih očekivanja.- Da bude samo velika projekcija. Najveći uspeh bio bi da to veče bude uzbudljivo koliko ja mislim da taj film jeste uzbudljiv. Prodali smo ga u 20 zemalja i potrebna je velika pozornica za prvo prikazivanje kako bi bio kupljen u još dvadesetak - zaključuje Emir Kusturica.

O montažiNISAM MOGAO VIŠENakon skoro četiri godine rada na filmu, za koji kaže da je njegov politički testament o ratu, Kusturica smatra da je uspeo da ga od četiri spakuje u dva sata.- Nije se moglo više! Sad sam bio veoma zbunjen ovom digitalnom tehnikom. Onima koji su me slušali rekao sam da je to jedan strašan zaokret, kao kad bi s akvarela prešao na ulje. To je potpuno drugačija tehnika, a tražiš isti rezultat.

ČinjeniceKUSTIN VELIKI POVRATAKKusturica je debitovao kao glumac u filmu „Valter brani Sarajevo“U Trebinju je pre četiri godine pala prva klapaMonika Beluči govori srpski u filmu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja