(VIDEO) LAŽNE ISTINITE PRIČE: Ovih 9 filmova zasnovanih na stvarnim događajima su potpuna obmana
Foto: Youtube Printscreen

Holivudske prevare

(VIDEO) LAŽNE ISTINITE PRIČE: Ovih 9 filmova zasnovanih na stvarnim događajima su potpuna obmana

Pop kultura -

Filmovi zasnovani na istinitim pričama su najčešće pretendenti na Oskara, a mnogi svoj status veštački prave i varaju svetsku javnost.

Evo liste filmova koji su nas lagali:

1. "Povratnik"

"Povratnik" je priča o Hjuu Glasu koji traži osvetu zato što mu je ubijen sin... upravo nas tu film laže, jer Hju nije ni imao sina.

2. "Titanik"

Na kraju "Titanika", kada brod već tone vidimo posadu koja panično i surovo pokušava da spase putnike. U stvarnosti je posada do kraja dala sve od sebe da se što više ljudi ukrca na čamce za spasavanje, a mnogi su se žrtvovali i potonuli zajedno sa brodom.

3. "Fargo"

Film se otvara porukom - "Događaji opisani u filmu desili su se 1987. godine u Minesoti. Na zahtev preživelih imena su promenjena, ali je sve ostalo sirova istina." Iako su film režirali braća Koen, poznati po uvrnutim idejama, svi su poverovali u ovu izmišljotinu.

4. "Stiv Džobs"

U filmu je Stiv prikazan kao genijalni spasilac "Epla", iako ju je u stvarnosti umalo uništio. Kada se vratio u firmu, dobio je deonice u vrednosti od 1.5 miliona dolara koje je prodao, što je drastično smanjilo vrednost Epla na berzi.

5. "Most Špijuna"

U filmu je sporni Geri Pauers zatočen i mučen. Istina je da je bio zatvoren, ali su ga Rusi tretirali s poštovanjem. Kaznu je provodio čitajući i štrikajući.

6. "Gladijator"

U filmu Maksimus u areni ubija tiranina, rimskog cara Komoda. U stvarnosti je Komod stradao u kadi, a ubio ga je rob po imenu Narcis. Pored toga, Komoda je narod izrazito voleo, a vladao je čak 13 godina.

7. "Hrabro srce"

U filmu plemeniti Vilijem Volas farba lice plavom bojom, iako je ta praksa 1000 godina starija od tadašnjih istorijskih okolnosti. Takođe, Škoti u to vreme nisu nosili kiltove, a Vilijem je važio za izrazito surovog pobunjenika, o vezi sa budućom kraljicom Engleske da i ne govorimo, jer se nikada nisu ni ugledali.

8. "Blistavi um"

Kada je u filmu Džon Neš dobio Nobelovu nagradu, iskoristio je priliku da govor posveti svojoj supruzi. U stvarnosti mu nije dozvoljeno da govori zbog izrazito antisemitističkih stavova.

9. "Amadeus"

U filmu je Salijeri ljubomoran na Mocarta, a potom odgovoran za njegovu smrt. Stvarnost je potpuno suprotna; bili su prijatelji, a Salijeri mu se divio.

(Cracked)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track