USLIŠENA POSLEDNJA BOUVIJEVA ŽELJA: Dejvidov pepeo rasut na festivalu
Foto: Rojters

Tako je on želeo

USLIŠENA POSLEDNJA BOUVIJEVA ŽELJA: Dejvidov pepeo rasut na festivalu

Pop kultura -

Pre nego što je u januaru ove godine umro od raka jetre, pevač Dejvid Bouvi je kumu rekao gde želi da mu bude poslednje počivalište

"Dok smo se iz kampa vozili prema hramu, u autu smo slušali njegove pesme, a na licima smo si nacrtali munje, kakvu je i sam Dejvid imao na naslovnici albuma "Aladdin Sane" iz 1973. rekao je prijatelj pokojnog pevača.

Deo pepela legendarnog pevača, koji je u umro u 70. godini od raka jetara, porodica i najuži krug prijatelja rasuli su u pustinji u Black Rock Cityju u saveznoj državi Nevada. Tamo se organizuje festival "Burning Man", koji traje od poslednjeg ponedeljka u avgustu prvog u septembru.

Reč je o svojevrsnom umetničkom eksperimentu na kojem, između ostalog, sudionici svake godine ispred hrama odaju počast voljenima koji su prerano preminuli. Isti hram spaljuje se do temelja na kraju festivala.

"Dejvidu se oduvek sviđala koncepcija Burning Man-a, pa je pre smrti kumu rekao kako bi volio da mu baš onde odnesu pepeo" rekao je Dejvidov prijatelj. Ideju je blagoslovila i njegova udovica Iman Abdulmaji (61), bivša manekenka. Na ceremoniji je bilo 70-ak ljudi.

"Iza mene je najteža godina. Nisam izgubila samo Dejvida, nego i majku, ali držim se. Oni ne bi hteli da se odam tuzi" rekla je Iman. Od dizajnera Hedija Slimanea dobila je ogrlicu s Dejvidovim imenom koju će, kaže, nositi oko vrata dok ne umre. Deo pevačevog pepela porodica je početkom leta rasula i na ostrvu Baliju.

Foto: Printskrin
Foto: Printskrin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track