UMRLA JAGODA KALOPER: Jugoslovenska glumica preminula posle teške bolesti
Foto: Printskrin

Tuga

UMRLA JAGODA KALOPER: Jugoslovenska glumica preminula posle teške bolesti

Pop kultura -

Posle teške bolesti koja ju je zadesila u 69. godini života, preminula je legenda jugoslovenskog glumišta, hrvatica Jagoda Kaloper, prenose mediji u Hrvatskoj.

Kaloper je veliku popularnost stekla zahvaljujući filmu Dušana Makavejeva “Misterije organizma” iz 1971. godine, a u ovom ostvarenju su pored nje glumili i Milena Dravić i Ivica Vidović. Ono što je zanimljivo jeste to da je ovo prvi jugoslovenski film u kojem se neka glumica obnažila, a to je upravo bila Jagoda Kaloper.

Ona je, inače, rođena 1947. godine u hrvatskoj prestonici u kojoj je i diplomirala na Likovnoj akademiji, a svoj glumački debi na filmskom platnu imala je 1965. godine u filmu “Ključ”. Tokom svoje karijere više puta je nagrađivana, a neke od priznanja koje je dobila jesu “Srebrna Arena” i “Zlatna Arena” na pulskom filmskom festivalu, “Carica Teodora” na niškom festivalu filma, kao i mnoge druge.

Jagoda je bila uspešna i u slikarstvu – osim diplome Likovne akademije, mogla se pohvaliti i članstvom u Hrvatskom društvu likovnih umetnika (HDLU).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track