(VIDEO) KRALJICA KLUBA 27: Evo kako je svoj život okončala legendarna Dženis Džoplin
Foto: Profimedia

Na današnji dan pre 46 godina

(VIDEO) KRALJICA KLUBA 27: Evo kako je svoj život okončala legendarna Dženis Džoplin

Pop kultura -

Na današnji dan 1970. godine preminula je legendarna Dženis Džoplin.

Dženis je tokom septembra i oktobra 1970. godine u Los Anđelesu radila na novom albumu sa svojim Full Tilt Boogie Bandom. Poslednja pesma koju je Dženis u celosti snimila bila je "Mercedes Benz", koja je snimljena 1. oktobra.

I tog 3. oktobra, u studiju je preslušavala instrumentalnu verziju pesme "Buried Alive in the Blues" i dogovorila se sa menadžerom da svoju vokalnu deonicu za pesmu snimi sutradan. Kasnije, istog dana, Dženis je saznala da se njen verenik Set Morgan viđao sa nepoznatom ženom u njihovom zajedničkom stanu u Larksperu. Ispostavilo se da su svi u studiju znali za to. Osim nje.

Seta Morgana upoznala je tri meseca ranije, bio je student, šest godina mlađi od nje, pisao je priče i prodavao heroin. Veza im je bila prilično intezivna i trebalo je da se venčaju krajem godine. Razočaranje zbog njegovog neverstva Dženis je te večeri pokušala da izleči pićem sa bubnjarom Kenom Personom u obližnjem lokalu. U hotel su se vratili posle ponoći njenim autom.

Sutradan se nije pojavila u studiju. Menadžer benda Džon Kuk otišao je u hotel da vidi šta se dešava i zatekao Dženis Džoplin mrtvu, na podu njene sobe broj 105. Zvaničan uzrok smrti je bilo predoziranje heroinom i velikim količinama alkohola.

Kuk je kasnije tvrdio da veruje da je Dženis slučajno došla u posed heroina znatno veće koncentracije nego što je bilo uobičajeno, i da nije imala nameru da se ubije, a njegovoj tvrdnji u prilog ide i činjenica da tokom iste nedelje nekoliko ljudi umrlo od predoziranja i svi su bili povezani sa istim dilerom.

Muzički svet je bio šokiran, hipi heroina preminula je samo 16 dana posle Džimija Hendriksa. Njeno telo je kremirano, a pepeo rasut iz aviona po Tihom okeanu i duž plaže Stinson.

(Wikipedia/AK/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track