DR NELE KARAJLIĆ: O Tesli znam više nego FBI!
Foto: Marina Lopicic

U punom stvaralačkom zanosu sprema predstavu i roman

DR NELE KARAJLIĆ: O Tesli znam više nego FBI!

Pop kultura -

Napravio sam komad o velikom naučniku na osnovu tajnih dokumenata. Ne biste mi verovali kako sam došao do njih, priča muzičar

Nenad Janković, poznatiji kao Dr Nele Karajlić, družio se s čitaocima na Sajmu knjiga. Dve godine nakon objavljivanja, njegova autobiografija „Fajront u Sarajevu“ i dalje se dobro prodaje, a nekadašnji pevač grupe Zabranjeno pušenje, kao glumac i scenarista, priprema predstavu o Nikoli Tesli i knjigu o svojoj porodici.

- Napravio sam komad o Tesli na osnovu dokumenata koje je nedavno otvorio FBI, a ja sam za te podatke znao ranije. Kad bih vam rekao kako sam došao do njih, ne biste mi verovali. Predstava je kombinacija vizuelnih efekata s animacijama i muzikom koje spaja vreme kad je Tesla umro 1943. i danas. Radnja komada smeštena je 7. aprila 1943, a junak je agent koji je dobio zadatak da pokupi sve što je pronašao u sobi Nikole Tesle - objašnjava Nele.Odlazak genija pokreće nemilosrdnu trku svetskih obaveštajnih službi za Teslinim tajnim oružjem, koje bi moglo promeniti tok Drugog svetskog rata.- U predstavi tumačim lik Nika Nelsona, a Nikola Rakočević igra Teslu. Deo projekta je Nebojša Glogovac, koji će se pojaviti na filmskom platnu. Predstava se radi u okviru obeležavanja 160 godina od Teslinog rođenja i 80 godina od kada je proglašen za počasnog građanina Novog Sada. Premijerno će se izvesti 19. novembra 2016. na sceni „Jovan Đorđević“ Srpskog narodnog pozorišta s početkom u 20.21. Mesec dana kasnije smo u Beogradu u Sava centru - kaže čuveni muzičar.

Enigma... Teslina zaostavština
Enigma... Teslina zaostavština

Priču o Tesli neće pretočiti u roman, već mu je kao tema zanimljiva njegova porodica.- U književnosti radim na drugoj liniji. Pišem roman u dva toma o istoriji jedne porodice koja je došla u Beograd krajem 19. veka. Neću da kažem da je o mojoj porodici, ali vrlo je slična - objašnjava Karajlić.

„Kad su cvetale tikve“ opet bestselerKLINCI VOLE LJUBU VRAPČETAAkademik Dragoslav Mihailović nije propustio da poseti najveću manifestaciju u slavu knjige. On će u novembru objaviti zbirku pripovedaka „Uhvati zvezdu padalicu“, u kojoj će biti objavljena i nova priča „43 godine“.- Na sajam uvek dolazim sa osmehom. Nisam mogao da verujem da je moja knjiga „Kad su cvetale tikve“ objavljena već 40 puta. Vrlo sam ponosan što je mladi i danas čitaju, i pitaju me za Ljubu Vrapčeta - rekao je pisac.

Književni šopingPRIJA MI DA DOLAZIM KAO TURISTANele pamti da je još krajem sedamdesetih prvi put posetio Sajam knjiga u Beograd.- Bilo je to negde 1978, a posle tek pod dolasku u Beograd 1992. Treću godinu već stižem kao pisac. Sajam je drugačiji kad dođete da radite. Više volim kad sam tu kao turista.

Emir Kusturica na Sajmu knjigaFilm o Hoseu Muhiki u decembruEmir Kusturica juče je gostovao na štandu Andrićevog instituta povodom predstavljanja knjige „Sećanje ćelijaša“. Delo prati zatvorske dane doskorašnjeg predsednika Urugvaja Hosea Muhike, o kome Kusturica snima film, koji će biti gotov u decembru.- Muhika je svoje političke ideje platio najskuplje na svetu, ali ipak do kraja nije dozvolio da postane ono što se danas očekuje. On je simbol antičkog junaka. Greška je nazvati ga najsiromašnijim predsednikom jer je on svoje iskustvo pretočio u duhovno bogatstvo - rekao je Kusturica i otkrio da piše dve knjige.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track