U ATELJE 212 STIŽE CRVENA: Obračun Lečića s kičom i šundom
Foto: Promo

Premijera

U ATELJE 212 STIŽE CRVENA: Obračun Lečića s kičom i šundom

Pop kultura -

Kultura postaje estrada i prisustvo neukusa je preveliko. Postoje predstave kao svetao primer da se mogu doseći umetničke visine, smatra glumac

Sezona premijera u godini u kojoj Atelje 212 proslavlja 60 godina postojanja nastavlja se u sredu veče izvođenjem drame „Crvena“ Džona Logana, u režiji Danila Marunovića.Projekat je nastavak saradnje s festivalom Budva grad teatar, a bivšeg ministra kulture Branislava Lečića videćemo u ulozi velikog slikara Marka Rotka i mladog Marka Grabeža kao njegovog pomoćnika Kena.Platna svuda po sceniU maestralnoj scenografiji još jednog velikog slikara Dimitrija Popovića, koja dočarava čudesna crvena platna i atelje Marka Rotka, Lečić i Grabež doneće uzbudljivu, potresnu priču o jednom od možda poslednjih boraca za vrhunsku umetnost - Markusu Jakovljeviču Rotkoviču, Rusu jevrejskog porekla čija je porodica zbog progona emigrirala u Ameriku 1913. godine.- Došlo je vreme da se mora govoriti o vrsti kulture koja postaje estrada i gde je prisustvo kiča preveliko. Postoje predstave kao svetao primer da se može doseći umetnička visina i zrače kao svetionik. Odnos prema kulturi mora da se promeni - kaže Lečić, koga brine što se gubi srednja klasa, koja je njen najveći konzument.

Boris Mišković
Boris Mišković

David protiv GolijataGlumac objašnjava da je za njega uloga slikara veoma važna.- Nama je bio cilj da prikažemo sukob Davida i Golijata, konzumenta kulture visokog dometa i nekog ko se prepušta potrebama potrošačkog društva - zaključio je Lečić.Predstava će nakon premijere biti na redovnom repertoaru Ateljea.

Budva grad teatarFESTIVAL JE PRED GAŠENJEMBoris Mišković iz Budva grad teatra nije optimista u vezi s budućnošću velikog festivala.- Slavili smo 30 godina rada u veoma nedostojnim uslovima. Predstava je neka naša vrsta bunta. Grad teatar je pao na niske grane. Festival treba da se ukine ili vrati na staze stare slave - objasnio je Mišković.

LJ. R.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja