HRVATSKA ZANEMELA OD ŠOKA: Glumica iz vagine izvukla hrvatsku šahovnicu!
Foto: Printscreen

Naše nasilje i vaše nasilje

HRVATSKA ZANEMELA OD ŠOKA: Glumica iz vagine izvukla hrvatsku šahovnicu!

Pop kultura -

Predstava reditelja Olivera Frljića "Naše nasilje i vaše nasilje" nakon niza nastupa na evropskim pozorišnim festivalima premijerno je izvedena u utorak na sceni Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku u Rijeci gde je podigla ogromnu prašinu.

Predstava je nastala u međunarodnoj koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca, HAU Hebbel am Ufer iz Njemačke, Wiener Festwochen iz Austrije, Slovenskog mladinskog gledališča iz Slovenije, Kunstfest Weimar iz Nemačke, Zurcher Theater Spektakel iz Švicarske i Internacionalnog teatarskog festivala MESS iz BiH.

Predstava govori o aktuelnoj globalnoj političkoj i društvenoj situaciji, o migrantskoj krizi, islamističkom terorizmu i stanju na Bliskom istoku, tumačeći da je to posledica odnosa Evrope i SAD prema ovom području, kolonijalizma i žeđi za naftom.Predstavu otvaraju glumci koji se predstavljaju poimenično kao deca doseljenika iz Bliskog istoka i srednje Azije u Evropu, integrisani u ovdašnje društvo. Oni se zatim skidaju potpuno goli, a na telima im se nalaze natpisi na arapskom pismu, zatim igraju i miluju se međusobno uz muzičku podlogu božićne pesme "Stille Nacht" na nemačkom izvornom jeziku.

Glumica Nika Mišković, gola, ali s hidžabom, ćuteći iz svoje vagine izvlači zastavicu hrvatske trobojke, ali s nacrtanim grbom s prvim belim poljem i bez krune. Svi glumci se potom oblače u narančaste kombinezone sa crnim kapuljačama, koji mogu predočavati ujedno zarobljenike i američkih snaga i ISIL-a. Redom ih ubijaju iz pištolja ili klanjem, a publika se poziva da minutom ćutnje oda počast najprije žrtvama terorističkih napada u Francuskoj, Belgiji i Nemačkoj, a potom za "četiri miliona ljudi koje smo mi Evropljani i Amerikanci pobili u Avganistanu, Iraku i Siriji od devedesetih na dalje".

Reditelj Oliver Frljić nije prisustvovao predstavi, niti tribini priređenoj nakon predstave, a službeno obrazloženje je da nije mogao doći zbog akutnog artritisa.

Dramaturg predstave je istakao je da je njegovo mišljenje da se trebalo odustati od predstave u jednom trenutku, ali ne zato što prikazuje ili se bavi nečim što se ne bi smelo da se prikazuje nego zato što je, po njemu trebalo da bude doslednija sebi svojom odlučnošću i radikalnošću. Vrednost predstave je više u hrabrosti i beskompromisnosti izvođača i njihovom utelovljenju problema nego u tome o čemu predstava govori, rekao je Blažević.

Foto Printscreen
Foto Printscreen

Na pitanje iz publike zbog čega su se odlučili da koriste zastave koje nisu hrvatske službene državne, dok je u svim zemljama u kojima se predstava igrala pre tako bilo i da li je to rezultat pretnji tužbama, dramaturg Blažević koji je odgovarao na pitanja nije dao jednoznačan odgovor.

U predstavi glume glumci riječkoga HNK i Slovenskog mladinskog gledališča Nika Mišković, Dean Krivačić, Jerko Marčić, Barbara Babačić, Daša Doberšek, Uroš Kaurin, Drago Potočnjak, Matej Recer i Blaž Šef. Scenograf je Igor Pauška, kostimografkinja Sandra Dekanić, a majstor svetla Dalibor Fugošić.

U utorak su na konferenciji za novinare u Rijeci predstavnici nekoliko ultradesničarskih političkih stranaka i Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata iz Rijeke zatražili da se predstava skine s repertoara rečkoga HNK, uz obrazloženje da vređa verske osećaje i hrišćana i muslimana i da se zastava RH izlaže ruglu i time krše zakonske odredbe.

Iz tih razloga podnetaje krivična prijava u Poljskoj nakon igranja predstave, a na festivalu MESS u Sarajevu je zbog pretnji organizatorima, najpre je odlučeno da se igra samo pred stručnim žirijem, ali je publika ipak puštena nakon insistiranja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track