PATRIJARH MUZIČKE RELIGIJE: 12 stvari koje niste znali o Džimiju Hendriksu, bogu električne gitare
Foto: Youtube Printscreen

Rođen na današnji dan

PATRIJARH MUZIČKE RELIGIJE: 12 stvari koje niste znali o Džimiju Hendriksu, bogu električne gitare

Pop kultura -

Košarka ima Majkla Džordana, klasika Mocarta, a gitarska muzika Džimija Hendriksa. Na današnji dan rođen je jedan od najpoznatijih članova "Kluba 27".

Ne želimo lažno da kucamo neke ljude u zvezde, ali kadkad se nađe neko ko je bukvalno sišao sa jedne i nenametljivo postao bog među ljudima, a ovaj put je to sveti zaštitnik gitare - Džimi Hendriks. Malo toga je skriveno od javnosti kad je njegov život u pitanju, ali ipak ima nekoliko nepoznanica kojih nismo bili svesni.

2. Gitara

Iako u kasnijem životu nije bio blizak sa sinom, Al Hendriks ga je ipak bio svestan muzičkog talenta svog sina, te ga je na tom putu i zdušno podržavao. Kupio mu je prvu akustičnu gitaru za 5 dolara (što je otprilike nešto više od 40 dolara, odnosno 4680 dinara danas), a samo godinu dana kasnije i električnu - Supro Ozrak.

3. Vojska

Džimi Hendriks je gotovo nespojiv sa vojskom, međutim, čuda se dešavaju. On je u maju 1959. godine postao član 101 vazdušne divizije "Vrištećih orlova" gde se obučavao za padobranca. Samo da znate da možda nikada ne biste čuli hitove poput "Hey Joe", "Red House", "Voodoo child" da nije polomio članak pri svom 26. skoku.

4. Saradnja

Džimi je pod pseudonimom Džimi Džejms nastupao sa mnogim legendama koje je kasnije prevazišao. Pred kraj 1965. je svirao sa Tinom Tarner, Semom Kukom i Litl Ričardom. Ričard ga je jednom optužio da želi da mu "krade slavu" jer se Džimi uvek na bini pojavljivao u ekstravagantnoj odeći. Ne zna se da li je ovo istina, ali je ubrzo nakon ove glasine Džimi napustio bend i osnovao "Jimmy James and The Blue Flames".

5. Engleska

Verovali ili ne, Amerika nikada nije imala sluha za Džimijevu muziku, te je utočište morao da potraži drugde. Želeo je da prati stope svojih britanskih idola pa je 24. septembra 1966. "prebegao" u London. Poneo je samo gitaru, pantalone, košulju, roze plastične viklere i kremu za akne. Njegov tadašnji prijatelj, kasnije i menadžer, pomenuti Čes Čendler, je obećao da će ga upoznati sa Erikom Kleptonom, koji je u to vreme žario i palio sa "Cream-om".

6. Erik Klepton

Manje od 48 sati pošto je sleteo u London, Čes Čendler ga je odveo na džem svirku Erika Kleptona, Džindžer Bejkera i Džeka Brusa. U toku nastupa, Džimi ga je zamolio da pita Kleptona da li može da mu se pridruži na bini. Arogantni Klepton je starom prijatelju učinio uslugu, te je prihvatio da se "afro anonimus iz SAD-a", popne na binu, uz jedan uslov - da odsvira sa njima samo jednu pesmu. Malo je reći da je Hendriksz to bilo dovoljno. Toliko je ipresionirao svojim umećem da je Klepton uvređeno i posramljeno pobegao sa bine u bekstejdž. Kada ga je Čendler upitao šta nije u redu, Klepton je samo kratko rekao: "Da li je stvarno toliko je.emo dobar?!"

Evo holivudskog prikaza tog trenutka:

7. Gitare

Džimi je svirao sve što mu je palo pod ruku, ali mu je omiljeno "oružje" bio Fender Stratocaster, ali je ponekad svirao i Gibson SG, Flying V i Les Paul. U retkim prilikama je viđen i sa Fender Jazzmaster-om i Fender Duo Sonic-om.

8. Religija

Svoju muziku je zvao "električna crkva" jer je smatrao da je muzika religija, odnosno dar neba. Ne znamo da li je to zaista tako, ali je njegov talenat svakako nebeski.

9. Prijateljstvo

Hendriks se upoznao i sprijateljio sa čuvenim džez velikanom Majlsom Dejvisom, a čak su se i dogovorili da objave zajednički album. Njihovo drugarstvo je raskinuto u poslednjim mesecima Džimijevog života jer je Dejvis u zadnjem trenutku tražio da mu unapred bude isplaćeno 50.000 dolara, zbog čega je dogovor propao. Šteta što smo zbog novca izgubili potencijalno najbolju saradnju svih vremena.

11. Nacionalni ponos

Mnogi pogrešno smatraju da je njegovo izvođenje "Star Spangled Banner" 1989. godine na Vudstoku odraz nacionalnog ponosa, ali je Džimi želeo da iskritikuje američku okupaciju Vijetnama. Nekoliko sekundi pre nego što je izašao na binu, Džimi je sa menadžerom raspravljao da li da odsvira spornu pesmu, ali je ipak ignorisao savete. Odlučio je da je trenutak kada ceo svet gleda u binu Vudstoka, idealan da pokaže gađenje i netrpeljivost prema ratu.

12. Smrt

Džimi je preminuo 18. septembra 1970. godine. Njegovu smrt i dalje obavija veo misterije, jer njen tačan uzrok i dalje nije poznat zbog zbunjujućih izjava njegove tadašnje devojke, 25-godišnje Monike Denemon. Ispostavilo se da predozirao tabletama sa spavanje, Vesparaksom. Smeša alkohola i čak 9 tableta oduzela je jednog od najuticajnijih muzičara svih vremena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track