SVET TREBA DA PEVA, A NE DA RATUJE: U Banatu osnovana Pesnička republika!
Foto: Saša Urošev

Novo Miloševo

SVET TREBA DA PEVA, A NE DA RATUJE: U Banatu osnovana Pesnička republika!

Pop kultura -

Poslednjeg novembarskog vikenda u Novom Miloševu osnovana je "Pesnička republika". Dvodnevna kulturna manifestacija, u ovom selu kod Novog Bečeja, okupila je 120 pesnika iz 43 mesta širom Srbije, ali i iz regiona.

Radovan Vlahović, književnik i direktor "Banatskog kulturnog centra", pojašnjava šta ga je opredelilo da 26. i 27. novembra organizuje pesnički hepening neobičnog naziva, čiji je moto "Svet treba da peva, a ne da ratuje".

""Pesnička republika" je simbolička država svih pesnika. Ima sve atribute države - ustav, himnu, predsednika, vladu, ambasadore, počasne konzule... Dužnost predsednika, vlade, ali i državljana jeste da svugde i na svakom mestu afirmišu poeziju. Za predsednika je imenovan pesnik Simon Grabovac, za ambasadore i počasne konzule brojni pesnici iz stranih država, dok je za himnu odabrano "Banatsko veliko kolo". Vladu "Pesničke republike" čine: dr Zoran Đerić, Franja Petrinović, Goran Ibrajter, Senka Vlahović Filipov i Jovan Gvero", kaže Vlahović i podseća da je ova manifestacij proistekla iz Evropskog fejsbuk pesničkog festival, koji "Banatski kulturni centar" tradicionalno organizuje na Salonu knjige, u saradnji sa Novosadskim sajmom.

Foto: Saša Urošev
Foto: Saša Urošev

Vlahović podvlači da osnivanjem "Pesničke republike" želi da asfirmiše ideju decentralizacije i demetropolizacije kulturnih zbivanja:

"Budući da poezija ne poznaje granice, jezike, države i ograničenja, svi koji pišu i vole i da čitaju poeziju imaju pravo da budu državljani "Pesničke republike". Inače, izdali smo pasoš i državljanstvo svakom pesniku koji je nastupao na ovoj manifestaciji", rekao je Vlahović.

Foto: Saša Urošev
Foto: Saša Urošev

Potporu dvodnevnom festivalu dala je opština Novi Bečej, čiju je projektnu aktivnost "Gradovi u fokusu" finansijski podržalo Ministarstvo kulture.

S.U.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track