DRŽAVA DALA 172 MILIONA ZA ŠEST FILMOVA: Pepeljuga na srpski način
Foto: Promo

ŠIROKO

DRŽAVA DALA 172 MILIONA ZA ŠEST FILMOVA: Pepeljuga na srpski način

Pop kultura -

Mlada rediteljka Maja Miloš dobila sredstva za priču „Prvi milion“, a Stefan Arsenijević za „Banović Strahinju“ u kojem će junaci biti migranti

Filmski centar Srbije dodelio je na konkursu 172 miliona dinara za sufinansiranje šest domaćih filmova. U narednim godinama na festivalima i u bioskopima gledaćemo nova igrana ostvarenja reditelja Slobodana Šijana, Stefana Arsenijevića, debitanta Nemanje Ćeranića, Maje Miloš, Srđana Dragojevića i Vladimira Perišića.

Spektakl iz 1981... Dragan Nikolić i Franko Nero
Spektakl iz 1981... Dragan Nikolić i Franko Nero

Autor kultnih filmova „Maratonci trče počasni krug“ i „Ko to tamo peva“ nakon skoro decenije vraća se u srpsku kinematografiju s pričom o piscu i novinaru Bošku Tokinu. Školski drug Miloša Crnjanskog se nakon selidbe iz Banata u Zemun sprijateljio sa Slavkom Vorkapićem i Savom Šumanovićem, a u međuratnom Beogradu druguje sa Stanislavom Vinaverom i Tinom Ujevićem. Komisija je Šijanu dodelila novac jer smatra da će se novom biografskom dramom na velika vrata vratiti u svet pokretnih slika.Zanimljivo je da ćemo gledati i rimejk kultnog „Banović Strahinje“ mladog Stefana Arsenijevića. Epska pesma o ljubavi biće ispričana kroz sudbinu migranata. Kultni film u Jugoslaviji istog naziva snimio je Vatroslav Mimica, a fantastične uloge tada su ostvarili Franko Nero i Dragan Nikolić.Maja Miloš, nakon „Klipa“, sprema drugi film „Prvi milion“. Njena junakinja je Pepeljuga koja živi u Srbiji. Film „Nebesa“, po motivima romana Marsela Emea, radiće Srđan Dragojević. Reditelj je novac od države dobio nakon 12 godina. Sredstava je dobio i Vladimir Perišić za film „Lost country“ o raspadu Jugoslavije.

Odbijena 74 scenarijaZA ĐINĐIĆA NIJE BILO PARANa konkursu je odbijeno 74 scenarija. Novac nisu dobili Goran Marković, Lordan Zafranović, Stevan Filipović za film o Zoranu Đinđiću i Miroslav Lekić za priču o Svetom Savi.

LJUBOMIR RADANOV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track