MAJA GOJKOVIĆ PRVI PUT O PRIVATNIM STRASTIMA: Igram balet samo za svoju dušu!
Foto: Zorana Jevtić

Ispovest

MAJA GOJKOVIĆ PRVI PUT O PRIVATNIM STRASTIMA: Igram balet samo za svoju dušu!

Pop kultura -

Obožavam da ga gledam, da uživam u koreografijama, a plešem kad god to mogu. Naravno, na svoj način i u skladu sa svojim godinama i ne javno, otkriva političarka

Maja Gojković govorila je juče u Galeriji Kulturnog centra Beograda na promociji knjige „Dnevnici“ Endija Vorhola i ovom prilikom prvi put govorila za Kurir o svojoj strasti prema baletu i ličnoj povezanosti s velikim umetnikom.- Sigurno se svako pita otkud baš ja ovde da govorim o Endiju Vorholu. On je neko ko je presudno uticao na moju generaciju i uopšte na kulturu Beograda. Mogu da kažem da mi je Vorhol pomogao kad sam postajala gradonačelnica Novog Sada, kad sam započela svoju političku fazu. Odlučila sam da organizujem izložbu njegovih originalnih slika, koje su se nalazile u galeriji u njegovom rodnom gradu u Slovačkoj, gde su mu roditelji živeli. Postavka je izazvala mnoge kontroverzne spekulacije jer se nije očekivalo da neko iz politike može da bude takav poznavalac Vorhola. Retko se današnji političari razumeju u umetnost, što je greota - priznaje predsednica Skupštine i dodaje:- Vorhol je uticao na mene u svakom smislu, slušam muziku i bend u kojem je on bio menadžer, posedujem slike koje su urađene po njegovom uzoru i s njegovim portretom...Malo ko zna da se predsednica Skupštine, pored toga što je pasionirani ljubitelj svih vrsta umetnosti, celog života bavi baletom i da je završila baletsku školu. Ona za Kurir priznaje da i dan-danas voli da zaigra.- Odrastala sam u porodici u kojoj se mnogo pažnje posvećivalo umetnosti. Majka je brata i mene vodila u pozorišta, muzeje, na koncerte, kupovala nam knjige. Na vreme je počela i ona je krivac u pozitivnom smislu što brat i ja i dan-danas, kad god možemo, vikendom idemo u bioskop, pozorište ili u knjižaru da kupimo gomilu knjiga - priča Maja, ne skidajući osmeh s lica, i otkriva:- Nisam prekinula da se bavim baletom. Obožavam da ga gledam, da uživam u koreografijama, a igram ga kad god to mogu. Naravno, na svoj način i u skladu s godinama, ne javno, već privatno. I dalje sam potpuno posvećena umetnosti. U februaru ću biti domaćin baletanu Mihailu Barišnjikovu.

KarađorđevićiJELISAVETA BILA DRUGARICA POZNATOG UMETNIKAU dnevnicima velikog umetnika našla se fotografija i naše princeze Jelisavete Karađorđević.- Princeza ga je poznavala lično i on ju je fotografisao s njenom ćerkom Katarinom. Ta slika je u ovoj biografiji - navodi Maja Gojković.

Bivši muž slikarPOSLE RAZVODA PODELILI SMO VORHOLALjubav prema umetnosti Maji je preneo i bivši suprug, danas poznati novosadski slikar Igor Vlaisavljević.- Mi smo zajedno odrastali i oboje smo voleli Endija Vorhola, tako da smo kasnije, kad smo se razveli, podelili sve knjige i dela na ravne časti.

O mladostiRUŽICA I JA SMO BILE ROKERKEPredsednica Skupštine otkrila je da voli rok muziku i da je uz nju odrastala, a da je u tinejdžerskim danima bila novosadska rokerka.- Mi smo bili deo novosadske kulturne scene. Ne biste verovali ko je sve s nama bio u društvu. Jedna od njih bila je i Ružica Đinđić. Moj bivši muž, ona i ja tada smo živeli tim rokenrol životom.

Mona Cukić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track