(VIDEO) SUKOB SA ZAKONOM, KRITIKA BUŠA... Šta sve niste znali o ikoni pop muzike, Džordžu Majklu
Foto: Profiemida

Problematična zvezda

(VIDEO) SUKOB SA ZAKONOM, KRITIKA BUŠA... Šta sve niste znali o ikoni pop muzike, Džordžu Majklu

Pop kultura -

Pevač je podjednaku pažnju privlačio svojom muzikom kao i turbulencijama u privatnom životu. Bio je gigant pop kulture i jedan od kamena temeljaca moderne muzike.

Pevač grupe Wham! koji je kasnije započeo blistavu solo karijeru, prodao je više od 100 miliona albuma. Često je imao probleme sa zakonom i narkoticima, što je na neki način i prljalo njegov muzički status. Poslednji put je na listi top 10 pesama bio 2004. kada je objavio božićni singl.

1. Džordž je 2008. objavio da odustaje od nastupa uživo i da traži “mirniji život” izvan očiju javnosti.

2. Jorgos Panajotou, proslavio se još kao tinejdžer osamdesetih godina, kada je sa školskim drugom Endrjuom Ridžlijem osnovao Wham!. Imali su brojne hitove, ali su odlučili da raskinu saradnju nakon singla “The Edge Of Heaven” koji je bio u vrhu svih svetskih top lista 1986.

Džordž je krenuo u uspešnu solo karijeru, a povremeno sarađivao sa Aretom Frenklin, Eltonom Džonom i grupom Queen, nakon smrti Fredija Merkjurija. Međutim, usledili su maratonski sudski sporovi u kojima je pokušavao da se oslobodi ugovora sa muzičkom kućom Sony, zbog čega nije mogao da objavljuje nove albume.

3. Dok mu je karijera išla stranputicom, 1998. uhvaćen je u “nedoličnom činu” u javnom toaletu u Beverli Hilsu 1998. i zbog toga uhapšen. Incident ga je primorao da javno prizna svoju seksualnu orijentaciju i vezu sa amerikancem Kenijem Gosom. Kasnije je izjavio da je u dvadesetim godinama života bio depresivan zbog gubitka partnera Anselma Felepa, koji je umro od side.

“Prvu vezu sam imao u 27. godini, jer nisam mogao da se pomirim sa svojom seksualnošću sve do 24. Izgubio sam partnera od side i trebalo mi je oko tri godine da ga prežalim, a odmah posle toga izgubio sam majku. Osećao sam se kao da sam proklet”, priznao je Džordž u jednom intervjuu.

4. Vremenom je prihvatio sebe i čak napravio parodiju na račun hapšenja, snimivši spot za singl “Outside”. Iako je pesma bila popularna, više nije mogao da ostane na vrhu.

Nije mu pomoglo ni to što je žestoko kritikovao odnos između Tonija Blera i Džordža Buša u pesmi “Shoot The Dog” 2002, koja je izazvala zgražavanje američkih medija.

5. Nove i ozbiljnije probleme sa zakonom imao je 2006. kada je pronađen bez svesti za volanom svog automobila. U maju je osuđen za vožnju pod dejstvom narkotika (kanabisa) i vozačka dozvola mu je oduzeta na dve godine.

6. Od 2008. je objavio da se povlači iz javnog života, ali je ponovo uhapšen zbog “posedovanja narkotika prve klase”, između ostalog, kreka. U septembru 2010. osuđen je na osam nedelja zatvora, jer je godinu dana ranije svojim Range Rover-om uleteo u prodavnicu u Londonu.

7. U pokušaju da obnovi svoju muzičku karijeru, izveo je pesmu sa novog albuma na zatvaranju Olimpijskih igara u Londonu 2012. Međutim, slabo zdravstveno stanje omelo mu je sve planove. Umalo je umro od upale pluća od koje se nikad u potpunosti nije oporavio i koja mu je probudila anksioznost, zbog čega je otkazao planiranu australijsku turneju. Samo 18 meseci kasnije ponovo je završio u bolnici, ovog puta povređene glave, jer je tokom vožnje autoputem ispao iz automobila.

8. Džordž je do samog kraja verovao u bolje sutra i snimio je i dokumentarac o svom životu pod nazivom “Sloboda” (Freedom) koji bi trebalo da bude premijerno prikazan u martu 2017. godine. Umro je mirno, u svom domu, tokom božićnih praznika.

Od njega su se oprostile mnogi prijatelji i kolege:

1. Džejms Korden

2. Elton Džon

3. One Republic

4. Vilijam Šetner (kapeta Kirk iz Zvezdanih staza)

5. Rob Lou

6. Elen Dedženeris

7. Mc Hamer

...i mnogi drugi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track