TUŽNO: Kuća Topalovića samo što se ne sruši
Foto: Stefan Jokić

Propada zdanje u strogom centru Beograda

TUŽNO: Kuća Topalovića samo što se ne sruši

Pop kultura -

Umesto da država uredi dvospratnicu iz filma „Maratonci trče počasni krug“ i da, kao svuda u svetu, bude muzej, zbog sudskog spora nije je moguće rekonstruisati

Umesto da lokacije na kojima su snimani neki od kultnih srpskih i jugoslovenskih filmova država pretvori u muzeje, oni su prepušteni zubu vremena.Najtužniji primer je dvospratnica u kojoj je osamdesetih živela čuvena porodica Topalović iz crne komedije „Maratonci trče počasni krug“. Kuća na Kosančićevom vencu, u strogom centru Beograda, samo što se ne sruši. Zdanje je tokom godina doživelo dve promene, druga je boja fasade i ograda, a ostalo je kao u filmu.Trošna kuća štrči između upeglanih osveženih fasada zaštićenog kompleksa Kosančićevog venca u kome se nekad nalazila i zgrada Narodne biblioteke Srbije. Na pojedinim oknima na gornjem spratu kuće nema stakla.U prizemlju radi galerija, a dela pripadaju Slobodanu Jeriniću. On je 2011. godini ispričao da ljudi koji ovde borave još od 1945. imaju status zaštićenih stanara i da se na sudu bore za svoja prava. Sud ne dozvoljava ni rušenje ni rekonstrukciju dok se proces ne završi, a suđenje traje već više od decenije.„Maratonci trče počasni krug“ kao reditelj potpisuje Slobodan Šijan, a scenario Dušan Kovačević. Priča se događa u vremenu između dva rata. U familiji Topalović, koju čine šest generacija muškaraca - najmlađi Mirko ima 25 godina, a najstariji Pantelija 120, dolazi do velikih sukoba jer mladi potomak ne želi da se bavi pogrebničkim zanatom.

Smrt je jedini siguran posao... Čuvena porodica Topalović
Smrt je jedini siguran posao... Čuvena porodica Topalović

OMILJENE FILMSKE LOKACIJEStan porodice PopadićStan porodice Popadić (eksterijer) nalazi se u zgradi u Kopitarevoj gradini u Beogradu, gde je inače živela legendarna Mira Trailović. Tokom snimanja serije u susednom stanu s porodicom je živeo glumac Bora Todorović.Kafić iz filma „Mi nismo anđeli“Kafe „We Are Not Angels“ zapravo je ulaz u Bitef teatar sa njegove zadnje strane, iz Drinčićeve ulice. Na tom mestu Paja taksista ruši gajbe, a tu je sniman i sam kraj filma, kada Branka Katić juri svog dečka.Flojdova kuća na DorćoluFilm „Nacionalna klasa“ volimo zbog Dragana Nikolića, a kuća u kojoj je živeo njegov junak Flojd nalazi se na Dorćolu, u Dositejevoj ulici. U blizini je majstor Žiletova radionica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track